Az előzetesnél kisebb lett a júniusi folyómérleg hiánya

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg hiánya júniusban 397 millió euró, az első félévben 1,799 milliárd euró volt a végleges adatok szerint - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán. A júniusi hiány 6 millió euróval kevesebb az előzetesen közöltnél. Az elemzők júniusra 370 millió euró körüli összegre várták a folyó deficitet.
Vágólapra másolva!

Végleges adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya májusban 443 millió euró, az első öt hónapban 1,402 milliárd euró volt. Tavaly júniusban a fizetési mérleg hiánya 436 millió euró, az elmúlt év első hat hónapjában pedig 1,007 milliárd euró volt.

A jegybank indoklása szerint a fizetési mérleg változásában meghatározó volt az áruforgalom kiadási többletének növekedése, a szolgáltatások bevételi többletének csökkenése, valamint a jövedelmek egyenlegének romlása.

A külkereskedelmi áruforgalom júniusban 134 millió euró deficittel zárt, így az első féléves áruforgalmi hiány 1,314 milliárd euró lett. Az áruforgalmi hiány májusban 341 millió eurót tett ki, tavaly júniusban 275 millió euró, 2001 első félévében 1,042 milliárd euró volt.

Az idegenforgalmi egyenleg júniusban 165 millió euró, míg májusban 193 millió euró többletet mutatott. Az első féléves turisztikai szufficit 833 millió euró volt, szemben a tavaly azonos időszaki 1,195 milliárd euróval.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege az idén júniusban 286 millió euró hiánnyal zárt, a deficit az előző hónapban 123 millió eurót tett ki. Ezzel a hiány az idén az első hat hónapban 662 millió euróra nőtt.

A nem adóssággeneráló finanszírozás keretében megjelenő tőkemozgások egyenlege 2002 júniusában 37 millió euró nettó forrásbeáramlást jelzett. Így a 2002 első féléves egyenleg többlete 403 millió euróra nőtt. Az idén májusban a nem adóssággeneráló tőketételeknél 95 millió euró nettó forráskiáramlás volt. Tavaly júniusban a nettó forrásbeáramlás 102 millió eurót, az első féléves 585 millió eurót tett ki.

Az idén júniusban a pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósult közvetlen tőkebefektetések értéke a magyar befektetők 22 millió eurós tőkekivonása és a külföldi befektetők 71 millió eurós Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. Az első félévben a közvetlen tőkebefektetések értékének hazai egyenlege 474 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 836 millió euróval.

A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólióbefektetéseknél jelentkező nettó forgalom júniusban 55 millió euró-, az első félévben 11 millió euró forráskiáramlást mutatott, míg tavaly az első félévben 95 millió euró nettó forrásbeáramlás valósult meg.

(MTI)

Ajánlat:

MNB