Hússzoros ár a volt pártszálló berendezéseiért

Vágólapra másolva!
Mai áron számolva közel 400 millió forintot vesztett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egy 1996-os ügyleten, írja a Magyar Nemzet. A pénzintézet vagyonkezelő vállalkozása hat éve 202,4 millió forintért vásárolta meg egy tihanyi szállodakomplexum teljes berendezését, aminek értéke a lap szerint nem haladta meg a 10 millió forintot. A napilap információi szerint az ügyletet a bank akkori igazgatója, a Malév Rt. nemrég kinevezett elnöke, Huszty András hagyta jóvá.
Vágólapra másolva!

Az adásvételi szerződés az MFB vagyonkezelő cége, a Trezorg Kft., és a tulajdonos Pretium Holding Rt. között jött létre 1996 augusztus 7-én, amelynek értelmében a vagyonkezelő cég megveszi a Tihany Park Hotel (volt pártszálló) berendezési tárgyait a tulajdonos holdingcégtől. Az értékbecslés alapján a berendezési tárgyak összesített értéke 202,4 millió forint plusz áfa.

A Magyar Nemzethez jutott dokumentumok alapján a több száz berendezési tárgy között szerepel 8 db olajos hordó, 2 db csőmenetmetsző, 312 db Magdaléna konyharuha, 2 db kerti sakk, 46 db szakácssapka, 6 db bideszifon, 7 db WC csésze ill., több rézkarc és tájkép, amelyek értékét egyenként 100-150 ezer forintra becsülték. Ilyenek például a "Vizisíző", a "Pünkösdi Rózsa" és a "Narancsos Csendélet".

A vásárlás után az MFB a teljes berendezést a szállóban hagyta, és csak két évvel később léptek az ügyben, amikor is a pénzintézet vezérkarát menesztette az Orbán-kormány. Ekkor született meg az a bérleti szerződés, amit Farkas Éva távozó ügyvezető kötött a mai nevén Kastély és Park Hotel Tihany szállodát üzemeltető Hotel Füred Kft.-vel, és amelynek értelmében a kft évi 1,6 millió forintos összegért bérelte a berendezéseket. Ezt a szerződést az Orbán-kormány alatti MFB menedzsment felbontotta, a felszerelést pedig - amit nem sikerült értékesíteni - leírta vagyonából. Az így keletkezett, időközben 400 millió forintra duzzadt kárt az adófizetők pénzéből egyenlítették ki - áll a cikkben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: