Az EU jelentős részében még mindig tilos a dömpingár

Vágólapra másolva!
Amíg Magyarországon akár 70-80 százalékos leértékelésekkel, illetve "egyet fizet kettőt kap" akciókkal találkozhat a vásárló szezon végén, addig az EU jó néhány tagállamában tilos ilyen mértékű kedvezményeket alkalmazni. Ezt a gyakorlatot szeretné megszüntetni az Európai Bizottság egy piacliberalizációs javaslata, feltéve ha sikerül megegyezni a tiltásokat alkalmazó országokkal - írta a Financinal Times.
Vágólapra másolva!

Az union belüli egységes piac egyik visszássága, hogy kilenc tagállamban (beleértve Franciaországot, Belgiumot, Spanyolországot, Írországot) államilag szabályozzák a kiskereskedelemben használható kedvezményeket maximumát, illetve tilos beszerzési ár alatt értékesíteni. Belgiumban például törvény tiltja a 33 százalékosnál nagyobb árkedvezményeket és az egyéb "vásárlócsalogató" akciókat.

Ezt a gyakorlatot szeretné megszüntetni az Európai Bizottság egy - még októberben benyújtott - törvényjavaslata, amely szabad kezet adna a kiskereskedőknek a kedvezmények mértékét illetően és engedélyezné - a sok helyen ugyancsak tilos - ingyen ajándékok alkalmazását. Ez utóbbi főleg az újságokat kiadó cégeknek kedvezne leginkább, ugyanis ők alkalmazzák a legsűrűbben ezt a marketingfogást.

A piacliberalizációs javaslat megvalósítása mintegy 40 milliárd euróba kerülne, azonban a bizottság szakértői szerint az érintett országokban felélénkülhetne a kiskereskedelmi szektor, továbbá mintegy 370 millió fogyasztó élvezhetné a nagyobb árkedvezmény előnyeit és megszűnne a sok helyen virágzó bevásárlóturizmus is.

A bizottság javaslatát az érintet országok többsége kifogásolta (a legerősebben Franciaország és Belgium) ezért az eredeti tervezet egy módosított változata kerül - a következő hónapban - az Európai Parlament elé. A változtatások leglényegesebb pontja, hogy még legkevesebb két évig érvényben maradhatnak a tagállamok egyedi szabályozásai, így ha el is fogadják a törvényjavaslatot csak 2004. után zuhanhatnak le az árak az unió összes országában.

(Üzleti Negyed)