Nem lesz jelentős energiaár-emelés

Vágólapra másolva!
A kormány a tervek szerint nem változtatja meg a lakossági gázárakat, és a lehető legkisebb mértékben emelné az energiaárakat - mondta a Világgazdaságnak Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője. A Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) idei évre tervezett 45 milliárd forintos vesztesége 10 százalékos áramár-emelkedést indokolna.
Vágólapra másolva!

A lapnak Varró László, a Magyar Energia Hivatal vezető közgazdásza elmondta, hogy az áramár esetében a legkomolyabb nyomást az MVM Rt. hiánya jelenti. A gázárakkal kapcsolatban elmondta, hogy az idén a forint árfolyam-szélesítése már beépült az árba, így arra az olajár változása fejthet ki hatást.

Az MVM Rt. idei évre tervezett - és a Magyar Energia hivatal által elfogadott - vesztesége 45 milliárd forintot tesz ki, ami önmagában 10 százalékos áramár-emelést indokolna - vélik iparági szakértők. Elemzők a Világgazdaságnak elmondták, hogy a veszteségek árakba történő beépítését nem lehet sokáig halogatni, ugyanis egyrészt a kormány által juttatott költségvetési hozzájárulás - a tavalyi évben 32 milliárd forint - az EU-tagság elnyerése után már nem lehet megoldás, másfelől ez az összeg a beruházási keretből hiányzik, és így elmaradhatnak a szükséges fejlesztések.

A gáziparban a jelenleg érvényes árak a 19-20 dolláros olajárszintnek felelnek meg, így azok még a szükséges költségeket sem fedezik. A lakossági gázárak például jóval alacsonyabbak, mint az unióban, ugyanakkor nagyfogyasztói árak közel azonosak. A gáziparban ráadásul a minimálisan szükséges szinten tartó beruházások is elmaradnak évek óta, holott a növekvő igények a tározók és a hálózat bővítését tennék szükségessé. Szakértők elmondták, hogy az 1999-ben és az idén elmaradt áremelések pótlásával feloldható lenne a gáziparban jelenleg meglévő ár-költség feszültség - írja a Világgazdaság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MVM Rt.