Harc a dollárért, avagy kiből lehet milliomos

Vágólapra másolva!
Vajon mitől lesz az emberből milliomos? Lehet, hogy a szerencsén múlik, lehet, hogy e szűk réteg képviselőinek különleges szimata van a piachoz, lehet, hogy nemes egyszerűséggel mindössze munkamániások, esetleg jó a karmájuk? Lehet, hogy nem. A CNN szerint azonban bizonyos személyiségjegyek minden saját erőből meggazdagodott milliomosban megtalálhatók.
Vágólapra másolva!

A milliomosnak optimista a hozzáállása, remek érzéke van a bizalomhoz, és kapcsolati tőke kiépítése sem okozhat nekik gondot - összegezte a Világgazdaság a CNN kutatásának eredményeit. A személyiségjegyek bizony komoly szerepet játszanak abban, hogy valaki hogyan bánik a pénzzel - mondta el Kathleen Gurney, a felmérést végző Financialpsychology.com vezetője.

Léteznek tehát bizonyos viselkedéstípusok, melyek kedveznek a sikeres pénzfelhalmozásnak. A milliomosok (Magyarország esetében talán szerencsésebb a milliárdos, vagy dollármilliomos kifejezés) például optimisták. A kedvezőtlen helyzetekben is a lehetőséget látják meg, mint az üzleti életben is. Nem ijednek meg semmitől, még a maguk hibáitól sem.

Nemcsak ötletük van, de el is kezdik megvalósítani

Igyekeznek kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, míg legtöbbünk számára az a nyomasztó, ha tenni kell valamit - jegyzi meg Brian Koslow, "A milliomossá válás 365 módja" című könyv írója. Ezek az emberek észrevesznek minden lehetőséget, míg az átlagember inkább arra figyel mi nem jó, és hogy az vajon miért nem működik. A kérdésre, hogy mikor a legalkalmasabb egy új projektbe fogni, a milliomos nyilván azt válaszolná: most azonnal".

A Yale Egyetem 1953-ban végzett hallgatóinak mindössze 3 százaléka módosította jövőre vonatkozó pénzügyi elképzeléseit tanulmányai során. Húsz évvel később ez a három százalék (kik kontrollal indították karrierjüket) sokkal nagyobb összesített értéket halmozott fel, mint a másik 97 százalék együttesen.

Kulcsszó: agresszív befektetés

Az önerejéből jólétben élő amerikai válogatós befektető. A típus jövedelmének alig 15-20 százalékát fordítja befektetésre. Az önerőből meggazdagodók viszont jóval agresszívabb befektetők, mint azok, akik örökölték a milliókat.

A milliomos szerint a pénz "jár neki", míg aki szerényebb, az előbb-utóbb elbukik. Általában abban a legkönnyebb sikereket elérni, amiben amúgy is jó az ember, amit szívesen csinál. A kedvenc időtöltéssel kapcsolatban az ember könnyebben megtalálja a meggazdagodás módját - mondja James Gottfurcht pszichológus.

A többséget visszahúzza a környezete

A milliomos támogatókkal, ötletemberekkel veszi körül magát - akik hisznek bennük, növelik önbizalmukat. Az átlagembert jobbára olyanok veszik körül, akik nem hisznek bennük, és ez bizony komoly visszahúzó erő.

A milliomos tudja azt is, hogy mindent képes megismételni. Nem csüggednek akkor sem, ha valamiért mindenüket elveszítik, hiszen a munka az életük, és biztosak pénzcsináló képességükben. A legtöbb milliomos első ötlete ugyanis kudarcot vall, míg a második, vagy harmadik már "bejön".

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Egyre több az amerikai milliomos
(2002. február 11.)

A társadalom hetede számít szegénynek
(2002. február 11.)