Az OPEC ellensúlyozná a háborús olajár-drágulást

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten a hordónkéni világpiaci olajár 30 dollár fölé emelkedett az Irak elleni amerikai katonai akciótól való félelmek miatt. Az OPEC - egyelőre hatástalanul - próbálja megnyugtatni a piacokat azzal, hogy kompenzálni fogja az esetleges háború miatti termelés-csökkenést.
Vágólapra másolva!

Az olajkartell, és legnagyobb tagja, Szaúd-Arábia illetékesei folyamatosan biztosítják a piacot arról, hogy az esetleges háború miatti termelés-kiesést azonnal ellensúlyozni tudják, bár a szervezet hivatalos termelési kvótája legközelebb a szeptember 29-ei csúcstalálkozó után változhat - írja a Wall Street Journal.

Ugyanakkor az OPEC illetékesei nyilatkozataikban nem ígérik a termelési kvóta csökkentését, bár az Egyesült Államokban és Európában télen hagyományosan nő az olaj iránti kereslet. Érvelésük szerint a magas olajárat nem a kínálat szűkössége eredményezi.

A Wall Street Journal emlékeztet: a magas olajár csökkenti a vállalatok profitját és a háztartások fogyasztását is, ami veszélyezteti az egyébként is törékeny gazdasági növekedést.

Az ígéretek eddig nem befolyásolták érdemben a piacokat: a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta legközelebbi, októberi határidőre hétfő reggel hordónként 28,70 dollár volt a péntek reggeli 28,69 dollár után.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OPEC

Korábban: