A Samsung cáfolja a magyarországi gyártástelepítést

Vágólapra másolva!
Keddi szöuli sajtóértesülések szerint a dél-koreai Samsung ipari csoport elektronikai részlege Magyarországra akarja telepíteni nagy-britanniai monitor- és mikrohullámúsütő-gyártási kapacitását. A Samsung Electronics még aznap cáfolta a Chosun Ilbo értesülését.
Vágólapra másolva!

A lap szerint egy magas állású Samsung-illetékes azt mondta, hogy az angliai Wynwardban működő, színes monitorokat és mikrohullámú sütőket gyártó cég versenyképessége romlik, s a cég áttelepíti a gyártást Magyarországra, amint sikerül a brit befektető partnerrel befejezni a felszámolási eljárást.

A Chosun Ilbo internetes honlapján is olvasható hír szerint a név nélkül idézett Samsung-vezető hozzátette: a cég magyarországi befektetési környezete stabil, ott az utóbbi tíz évben nem voltak munkajogi viták, s a 2,10 dolláros átlagos óránkénti munkaerőköltség az ötöde a németországinak. A Samsung - az értesülés szerint - közölte azt is, hogy a plazmakijelzők gyártását is meg akarja honosítani Magyarországon, amint a digitális műsorszórás teret nyer Európában.

A cég egy szóvivője ezzel szemben azt nyilatkozta kedden a Reutersnek, hogy jóllehet a vállalat valóban erősíti tevékenységét Kelet-Európában az ottani versenyelőnyök kihasználása végett, nincs szó a nagy-britanniai üzem bezárásáról és az ottani alkalmazottak elbocsátásáról. A szóvivő ugyanakkor annyit elismert, hogy a cég változtatni fog az angliai gyártáson, mert több magas hozzáadottérték-tartalmú terméket - például digitális tévéket - akar gyártani.

(MTI)

Korábban: