Enyhén derűlátóbbak a nagyvállalatok

Vágólapra másolva!
A nagyvállalatok gazdasági várakozásait tükröző TOP-100 konjunktúra-index 1 százalékponttal javult augusztusban, havi összevetésben; értéke 55 százalék lett - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Tavaly augusztusban az index értéke 60 százalék volt. A kis- és középvállalatok gazdasági várakozásai ugyanakkor romlottak.
Vágólapra másolva!

Kevesebb állami pénzre számítanak a kisvállalkozók

A kis- és középvállalatok (kkv-szektor) gazdasági várakozásait jelző konjunktúra-index augusztusban havi összevetésben 1,9 százalékpontos csökkenést követően 47,2 százalék volt; tavaly augusztusban az index értéke 44,9 százalék volt.

A felmérés szerint a korábbi derűlátás a kormány fogyasztásnövekedést dinamizáló intézkedéseiből fakadt, most azonban a cégek úgy látják, hogy a kkv-szektor közvetlen pénzügyi támogatására a következő másfél évben a források szűkebb lehetőséget biztosítanak. A kis- és középvállalkozások fele jelentősebb gazdasági változással nem számol, egynegyedük kismértékű javulásban bízik.

A kivitelben bíznak a nagyok

A nagyvállalatok esetében a külkereskedelmi forgalom lassú élénkülése némileg erősítette az optimizmust. A lakossági fogyasztás bővülése a döntően exportra termelő társaságok számára szerény kárpótlást jelent. Ezzel együtt a cégek egyharmada belföldön javuló értékesítési lehetőségekkel számol.

Saját cégük növekedési kilátásait kedvezőbbnek ítélik a válaszadók, mint az ország lehetőségeit; a megkérdezett vállalatvezetők 45 százaléka javuló kilátásokra számít saját cégével kapcsolatban.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat