Szaud-Arábia a kapcsolatok fejlesztésére törekszik Irakkal

Vágólapra másolva!
Az 1991-es Öböl-háború óta első ízben Szaud Arábia kereskedelmi vásár megtartását tervezi az iraki fővárosban. Az eseményen orvosi berendezéseket, élelmiszereket, textilipari, és elektronikai termékeket gyártó szaúdi vállalatok jelennek meg - írja a BBC. A vásártól az Irakba irányuló élelmiszer, és könnyűipari-export fellendülését várják a szaúdi szakemberek.
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes az Irakot sújtó nemzetközi szankciók miatt az országba kizárólag az "olajat élelmiszerért" program keretében lehet árut - főként élelmiszert és gyógyszereket - szállítani korlátozott mennyiségben. A szeptember elejére tervezett vásárt az arab országok hallgatólagos beleegyezésével rendezik meg, amelyek vonakodnak támogatni az Egyesült Államok Irak ellen tervezett katonai akcióit.

Szaud Arábia élesen ellenzi azt az amerikai törekvést, hogy katonai erővel döntsék meg a Szaddam Husszein vezette bagdadi rezsimet. Az ország hosszú ideje az Egyesült Államok legfontosabb arab szövetségesének számított, sőt az 1991-es Öböl-háború idején légibázisait is átengedte az amerikai vadászgépeknek, hogy onnan támadják a Kuvaitot elfoglaló iraki csapatokat.

Az amerikai-szaúdi kapcsolatok a közelmúltban romlottak meg jelentősen, mivel az Egyesült Államok azzal vádolja az arab országot, hogy kapcsolatban áll terrorista-csoportokkal. A vádakra reagálva egyre több szaúdi befektető számolja föl befektetéseit a tengerentúlon.

A Szaudi Export-fejlesztési Intézet adatai szerint az idei év első hat hónapjában mintegy 68 millió dolláros volt az Irak és Szaud-Arábia közötti kereskedelem értéke, ami a szaúdi élelmiszer- és könnyűipari szektor éves exportjának csak töredéke, és így igen elhanyagolható szerepet játszik az ország gazdaságában. A szaúdi vezetők azonban, igyekeznek hangsúlyozni a kapcsolatok fontosságát, és továbbfejleszteni azokat. Szaud-Arábia ugyanis a gazdaság eddig fejletlenebb szektorait, illetve az elmaradottabb országrészeket szeretné fejleszteni, és az élelmiszergyártás felendítésével az import-élelmiszerek arányát kívánják csökkenteni - vélik a szakértők.

Brad Burland, a Saudi American Bank vezető közgazdásza a BBC-nek elmondta, hogy az országban rohamosan fejlődik a gazdaság 5 százalékát kitevő élelmiszergyártás, és szeretnék kihasználni az ENSZ által engedélyezett iraki export-lehetőségeket.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Kivonják pénzüket Amerikából a szaúdi befektetők
(2002. augusztus 21.)