Engedélyezett EU-szankciók Amerika ellen

Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) pénteken engedélyezte, hogy az Európai Unió 4 milliárd dollár értékben szankciókat léptessen életbe amerikai áruk ellen, az amerikai cégeknek adott hazai adókedvezmények miatt.
Vágólapra másolva!

A 4 milliárd dollár az EU számításai szerint éppen annyi,amennyit a EU országok cégei évente vesztenek a nagy amerikai cégeknek - köztük a Microsoftnak, a Boeingnek és a Walt Disneynek - adott amerikai kedvezmények miatt. Amerikai tisztviselők szerint azonban 1,1 milliárd dollár igazságosabb becslés lenne. Az amerikai vállalatok a külföldi, főleg latin-amerikai leányvállalataik, telephelyeik útján jutnak adóelőnyhöz, és ezt a hazai jogszabályok lehetővé teszik számukra.

Szakértők szerint kevéssé valószínű, hogy a WTO által engedély szankciókat rögtön alkalmazná az unió. A brüsszeli bizottság ugyanis előbb az ipari vállalatokkal egyeztet, hogy mely amerikai termékek ellen kellene védőintézkedéseket tenni.

A bizottság elhalasztaná a szankciók bevezetését, amennyiben az amerikai kormány intézkedéseket hozna a kifogásolt adózási gyakorlat megváltoztatására.

(MTI)

Ajánlat: