A kormány jövőre csökkentené az adóterheket

Vágólapra másolva!
A kormány első száz napjáról rendezett hétfői gazdasági konferencián Medgyessy Péter miniszterelnök elmondta, hogy a kormány az elkövetkező években nem vállal nagy elosztási csomagokat, de elkötelezett az adórendszer, az egészségügy, és az önkormányzati rendszer reformja mellett, valamint fontos törekvése az export-, és beruházás-ösztönzés. A konferencián László Csaba pénzügyminiszter elmondta, hogy a jövő évi gazdaságpolitikai célok közül a 4-4,5 százalékos GDP-növekedés elérése, a költségvetés hiányának csökkentése, és az adóterhek mérséklése a legfontosabb.
Vágólapra másolva!

A Central European Business Centre (CEBC) és a Napi Gazdaság közös rendezésében megtartott gazdasági konferencián Medgyessy Péter miniszterelnök elmondta, hogy a kormány a következő években nem tud olyan nagy elosztási csomagokat vállalni, mint 2002-ben, mert a nagy elosztási csomagok olyan makrogazdasági kockázattal járnának, amelyek csökkentenék az ország versenyképességét.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a következő években a személyi jövedelemadó terhek csökkentésével, egy kisebb bruttó bérnövekedéssel magasabb nettó béremelés érhető el.

A kormányzat törekvései között központi helyen szerepel a beruházás- és az exportösztönzés - mondta Medgyessy Péter. Ezzel a vállalkozások számára biztosítanak lehetőséget a fejlesztésekre, az állami beruházásoknál pedig a nagy "presztízs beruházásokkal" szemben előnyben részesítik az infrastrukturális fejlesztéseket.

A miniszterelnök szavai szerint a kormányzat gazdaságpolitikai törekvéseinek eléréséhez a monetáris politika megfelelő környezetet biztosít. Méltatta, hogy a gazdaságpolitika alapvető céljaiban nincs vita a jegybank és a kormányzat között.

Medgyessy Péter emlékeztetett, hogy "ellensége" volt a forint elmúlt 18 hónapban tapasztalt nagymértékű felértékelődésének, ám azóta a kedvezőtlen folyamat lelassult és a cél, hogy a forint árfolyama reális értéket érjen el.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az első száz napban a kormányzat megtette a tovább már nem odázható lépéseket. - Elismerem, hogy ezek rövid távon jelentős költséggel jártak, ám hosszú távon mindenképpen a gazdaság versenyképességének növekedéséhez járulnak hozzá - szögezte le.

Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az egészségügyi rendszer reformja, illetve az adórendszer, valamint az önkormányzati rendszer reformja mellett. Hozzátette, hogy a fenntartható gazdasági növekedést csak a reformok mellett lehet elérni, ám elismerte, hogy egy kormányzati ciklus alatt csak egy, legfeljebb két ilyen nagyobb lépést vállalhat fel felelősséggel a kormány.

A külföldi beruházókkal összefüggő kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a külföldi beruházók szempontjából nem az adókedvezmények kérdése az elsődleges, hanem a kiszámítható gazdaságpolitika, és a jogbiztonság határozzák meg elsősorban a külföldi beruházói döntéseket. Az uniós csatlakozással természetesen az uniós jogrenddel harmonizáló adókedvezményeket élvezhetik majd a beruházók, ám a megszerzett jogok nem csorbulnak - tette hozzá a miniszterelnök.

A konferencián László Csaba pénzügyminiszter a 2003. évi gazdaságpolitikai célok közül a GDP 4-4,5 százalék közötti növekedését, a költségvetés hiányának csökkentését, az óvatos jövedelempolitikát, a csökkenő adóterheket és a decemberre 4,5 százalékra mérséklődő inflációt emelte ki. Hozzátette: jövőre a GDP-hez viszonyított adóterhelés egy százalékponttal csökken, ez mintegy 180 milliárd forint a gazdaságban maradó forrást jelent.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy az államháztartás idei 5,5-6 százalék körüli hiánya jövőre 4,5 százalékra, majd 2004-ben 3 százalékra csökkenhet. - A GDP az idén 3,5-4 százalékkal, jövőre 4-4,5 százalékkal növekszik, majd ezt követően 2004-ben a bővülés üteme 5 százalék fölé is emelkedhet - mondta.

László Csaba méltatta, hogy az MNB-vel egyetértésben alakították ki a középtávú gazdaságpolitikai stratégiát. Fontos elemeként jelölte meg az infláció évi 1 százalékpontos csökkenését.

(MTI)

Ajánlat:

CEBC