Las Vegas: nyerő lapok a kézben

Vágólapra másolva!
Elvis tudott valamit, mikor így kiáltott fel: Viva, Las Vegas! Sem a tavaly szeptember 11-i terrortámadás okozta gazdasági sokk, sem a csökkenő utazási hajlandóság nem tudta megállítani a sivatagi városka menetelését. A turizmus drasztikus csökkenése ellenére elég ember zarándokolt el a Bűn Városába, amit a hotel-kaszinó tulajdonosok hatalmas profittal irányítanak.
Vágólapra másolva!

Az idei évben a mértékadónak tekintett Standard & Poor`s 500-as átfogó index 18 százalékot zuhant, míg az S&P szerencsejáték-indexe 1,2 százalékkal nőtt, ami szakértők szerint az olcsó repülőjegyeknek és hotelszobáknak köszönhető.

Nyereséges hotelkaszinók

A Mandalay Resort Group részvény értéke 36 százalékkal nőtt, az MGM Mirage papírjai 23 százalékkal drágultak; a Park Place Entertainmenté 1 százalékot vesztett értékéből. Összehasonlításul, az Argosy, mely nem rendelkezik vegasi tulajdonnal 14 százalékot zuhant.

A nyerő leosztás

Vajon a dealerek mindig hasonló lapokat osztanak a vegasi kaszinótulajdonosoknak? Annak ellenére, hogy az amerikai gazdasági életre vonatkozó jóslatok meglehetősen ködös képet festenek a világ legnagyobb gazdaságának jövőjéről, a szerencsejáték jövője ragyogni látszik. A gazdaság - ha lassan is - de javul, az emberek pedig kezdik elfelejteni félelmüket a repüléstől.

Isten hozott, szerencsevadászok!

Az általános optimista hangulat egyik jele a vegasi tulajdonosok terjeszkedési szándéka. A kaszinómogul Steve Wynn - példának okáért - cége részvényinek egy részét eladja szeptember elején, a vételi oldal csökkenő lelkesedésének ellenére. Wynn, a Mirage és a Bellagio kaszinóhotelek tulajdonosa a részvényekért kapott pénzből szeretné felépíteni a 2,4 millió dollárosra tervezett La Reve-t. A Mirage továbbá 375 millió dolláros beruházást jelentett be, melynek részeként 2003-ban megnyílna egy 925 szobás gyógyfürdős szálloda, és egy 60 ezer négyzetméteres hall. A Mandalay beruházói is rákapcsolnak: konferenciaközpont építésével kacérkodnak.

Valóban, a kaméleonváros egyik nagy vonzereje éppen annak változatosságában rejlik - mondja Keith Schwer, a nevadai egyetem közgazdásza. A városka képes megfelelő szórakozásról gondoskodni mind a felső tízezer, mint az átlagember számára.

Adóztatott álmok

A szerencsejáték-üzlet gurujainak erén azért ott az állami szike: a legtöbb állam a szerencsejátékból befolyó nyereségek keményebb adóztatását tervezi a közeljövőben. Illinois állam egy új adófajtája például igen érzékenyen érinti a Mandalayt: részvényenként két cent az adó. A fentiek ellenére az adótól való félelem nem kapott szárnyra a nevadai Las Veagasban. Jól tudják, hogy a szerencsejáték, a turizmus komoly bevételeket hoz az államnak - vigyáznak is rá nagyon.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Százmilliárdos szerencsejáték-piac
(2001. szeptember 7.)

Las Vegas épülhet a határnál
(2001. június 1.)