Makrogazdasági aggodalmak gyengítik a részvénypiacokat

Vágólapra másolva!
Veszteséggel nyitottak az európai részvényindexek kedden a világgazdaság gyenge növekedése miatt ismét terjedő aggodalmakra. A zuhanás délig meredekebbre fordult. Tokióban a Nikkei225 18 éves mélyponton zárt, a Wall Street indexeinek határidős jegyzései szintén mínuszban voltak kedd délelőtt.
Vágólapra másolva!

A legérzékenyebb árfolyamveszteségeket a bankok, a távközlési és a fejlett technológiai cégek, valamint a biztosítók szenvedték el. A német SAP, a legnagyobb európai számítógépprogram-gyártó papírjának árfolyama 3,8 százalékkal esett, miután sajtójelentések szerint a céget alapító részvényesek megszüntették együttműködési megállapodásukat, amelynek keretében a társaság részvényeinek egyharmada felett gyakoroltak ellenőrzést.

A már hétfőn is tetemes árfolyamesést elszenvedő Zürich Financial biztosító részvényei kedden 5,3 százalék mínuszban nyitottak. Egyre több jelentés szól arról, hogy a társaság tőkebevonási igényt jelent majd be csütörtökön, amikor közzéteszi féléves eredményeit.

A France Télécom részvényei 4,6 százalékkal gyengültek, a Deutsche Telekom papírjainak árfolyama 5,3 százalékkal lett olcsóbb, annak a hírnek köszönhetően, hogy a német kormány 200 millió részvényt akar eladni 43 százalékos tulajdonrészéből. A német pénzügyminisztérium szóvivője cáfolta a híresztelést.

A délelőtti kereskedelemben az összeurópai FTSE Eurotop 300 index 1,3 százalékkal, csaknem egyhónapos mélypontra, 926 pontra süllyedt. Az ötven legnagyobb tőkeértékű európai papír áralakulását követő DJ Euro Stoxx 50 index 1,38 százalékkal 2602 pontra esett.

A Wall Street részvényindexeinek határidős jegyzése nagyjából 1,2 százalék körüli mértékben gyengült. Ez jelentős indexcsökkenést jelez a délutáni nyitásra, amikor a befektetők a hétfői szünnap után visszatérnek a parkettre. Dél felé az FTSE-100-as 88,5 pontos veszteségben, a DAX30 131,81 pontos veszteségben volt a hétfői záróhoz képest.

A tőkepiacokat óvatossá és bizalmatlanná teszi a szeptember 11-i események közelgő egyéves évfordulója, valamint egy esetleges Irak elleni amerikai támadás lehetősége.

(MTI)

Ajánlat: