A vagyongyarapodás csak az evába belépés előtt adózik

Vágólapra másolva!
A tervek szerint az egyszerűsített vállalkozói adót választó működő vállalkozóknak nem kell a jövőbeni vagyongyarapodás után adót fizetniük, hiszen kizárólag bevételi nyilvántartás lesz - oszlatta el az ezzel kapcsolatos félreértéseket a Magyar Hírlapnak nyilatkozó Kurucz-Váradi Károly, a Pénzügyminisztérium jövedelemadók főosztályának vezetője. Más forrásból úgy értesült a napilap, hogy a szövetkezetek és az ügyvédi irodák is választhatják majd az evát.
Vágólapra másolva!

A tapasztalat szerint néhányan összekeverik az evába lépés feltételeit és a már eva szerint működő gazdálkodók teendőit. Holott a törvénytervezet nem is tartalmaz külön szabályt a jövőben az eva szerint működő vállalkozók vagyongyarapodására - mondta a Magyar Hírlapnak Kurucz-Váradi Károly, a PM főosztályvezetője.

A törvénytervezetben szerepel ugyan, hogy az evabevételek között a jövőben számon kell tartani a mástól megszerzett vagyoni értéket, s annak számít a pénz, a dolog (eszközök, például autó, számítógép), az értékpapír, az igénybe vett szolgáltatás, a forgalomképes értékkel bíró jog, az elengedett, elévült kötelezettség vagy átvállalt tartozás, ám - hangsúlyozta - az is benne van a törvénytervezetben, hogy nem minősül bevételnek a vagyoni érték, ha annak piaci értékét az adózó köteles megtéríteni, azaz ha fizet érte. Akkor sem számít bevételnek a vagyoni érték, ha az adózó azt köteles visszaszolgáltatni, vagyis hitelt vesz fel.

Az evabevétel egyébként 15 százalékkal adózik. Az egészen más kérdés, hogy a jelenleg is egyeztetés alatt lévő törvénytervezet szerint adózási szempontból a végelszámoláshoz hasonló teendői lesznek a belépés időpontjáig azoknak a vállalkozóknak, akik az evát választják. A tervezet szerint az eredménytartalék adóztatására kerülhet sor. Ebben szerepel a "házipénztárban” felgyűlt pénz, valamint az eszközök. Mindkettő 20 százalékkal adózik, s egy szigorúbb verzió szerint egészségügyi hozzájárulást (11 százalék) is kell fizetni utána.

Erről a kormány, illetve a parlament dönt majd. Így is jelentős kedvezményről van szó, hiszen a spórolásból házipénztárban hagyott, országos szinten 64 milliárd forint nagy része után a jelenlegi szabályok szerint 35 százalékos osztalékadót, plusz 11 százalék egészségügyi hozzájárulást kellene fizetni.

Az eredménytartalékban lévő eszközök (a gép, autó, számítógép amortizációval csökkentett értéke) esetén valójában a jelenlegi szabályokat alkalmazná a Pénzügyminisztérium. Eszerint - a vállalkozásból kivont jövedelmekre vonatkozó szabályok alapján - az eszközök után végelszámoláskor ma is 20 százalékos kulccsal kell adózni.

Az evát választók részletfizetési kedvezményt kapnak, a házipénztár és az eszközök után fizetendő adót (20 százalékos kulccsal) három egymást követő évben fizethetik be.

A Magyar Hírlap más forrásból származó információi szerint enyhült a Pénzügyminisztérium szigora az érdekképviseletekkel folytatott tárgyalásokon. A lap úgy tudja, hogy megengedőbb a kereszttulajdonlás kizárásával kapcsolatban, valamint valószínűleg bővülhet az eva hatálya alá tartozók köre is, továbbá úgy értesültek, hogy a szövetkezetek és az ügyvédi irodák is választhatják majd az evát.

(Magyar Hírlap)