Egyelőre elhárult a négymilliárdos kereskedelmi háború veszélye

Vágólapra másolva!
Sem háború, sem béke: a jelek szerint az Európai Unió elsősorban diplomáciai aduként kívánja használni az Egyesült Államokkal szemben azt a pénteken született WTO-döntést, amely rekordnagyságú, négymilliárd dollár értékű kereskedelmi szankciók kivetésére jogosítja fel az uniót az amerikai exporttermékekre.
Vágólapra másolva!

Pascal Lamy, az Európai Unió kereskedelmi biztosa szerint az Uniónak "higgadtan és megfontoltan" kell élnie azzal a komoly diplomáciai előnnyel, amelyet a Kereskedelmi Világszervezet pénteki, az uniót négymilliárd dollár értékű kereskedelmi szankciók kivetésére jogosítja fel az Egyesült Államokkal szemben.

Lamy a The Wall Street Journal Europe-nak nyilatkozva kijelentette: Brüsszel egyelőre nem kíván élni a szankciók fegyverével, ami a jelenlegi világgazdasági helyzetben mindkét félnek rendkívül káros kereskedelmi háborút indítana el. A kereskedelmi biztos ugyanakkor kemény tárgyalásokat helyezett kilátásba az Egyesült Államokkal, amelynek Lamy szerint a lehető leggyorsabban érvénytelenítenie kell az amerikai exportot jelentős adókedvezménnyel támogató törvényeket.

Az Egyesült Államok számos formában nyújt adókedvezményeket az amerikai vállalatok exportból származó bevételeire. Az amerikai érv szerint Washington csak az amerikai cégek "versenyhátrányát" igyekszik ellensúlyozni, mivel a legtöbb országban a cégeknek kizárólag a helyben termelt jövedelmük után kell adózniuk. A WTO pénteki döntése elutasította az amerikai érvelést, s az adókedvezményeket illegális exporttámogatásnak minősítette.

Lamy ugyanakkor a WTO-döntés ellenére sincs könnyű helyzetben. Bár Brüsszel már az elkövetkező hetekben felállítja azt a terméklistát, amellyel szemben érvényesíteni tervezi a szankciókat különböző mértékű importvámok formájában, Lamy tudatában van annak, hogy mozgástere igencsak korlátozott. A szankciók alkalmazása egyrészt nemcsak az amerikai vállalatokat sújtaná, hanem az európai fogyasztókat és az amerikai exporttól közvetlen függésben működő vállalatokat is.

Elemzők szerint már egy kereskedelmi háború puszta lehetősége is megnehezítheti számos vállalat életét. Ha az EU nyilvánosságra hozza a szankcionálni tervezett terméklistát, maga a lista is elég lehet ahhoz, hogy fennakadásokat okozzon az érintett termékek hosszú távú rendelésállományának "beárazásával" felmerülő kérdések miatt.

Az esetleges szankciók komoly fejfájást okozhatnak az olyan meghatározó amerikai exportőröknek, mint a Boeing, a General Electric vagy a médiaiparban a Walt Disney, valamint a Microsoft és a legnagyobb szoftvergyártók többsége.

Lamy a szankciók "halasztásával" ugyanakkor csak korlátozott időt nyert arra, hogy az amerikai döntéshozókra fokozott nyomást gyakorolhasson. Ha nem sikerül jelentős eredményeket elérnie, várhatóan komoly és nehezen kivédhető kritikával találja magát szemben, ami végül mégiscsak a szankciók életbe léptetésére kényszerítheti a kereskedelmi biztost.

A legoptimistább várakozások szerint az amerikai törvényhozás még a novemberi kongresszusi választások előtt visszavonja az adókedvezményről szóló törvényt, a szkeptikusok szerint azonban a folyamat akár egy teljes évig is elhúzódhat - ha egyáltalán sikerül együttműködésre bírni Washingtont.

(Magyar Hírlap)