Tehetséges alkalmazottnak örömtelen a jól fizetett semmittevés

Vágólapra másolva!
Érdemi tevékenység nélkül szép bérhez jutni olyan helyzet, amelyet a tehetséges dolgozók ritkán fogadnak el. A Magyar Hírlap pszichológus szakértője szerint a jó nevű cégek humánpolitikai hiányosságait csak belülről lehet megismerni, de az érintetteknek nem szabad megriadniuk: rátalálhatnak arra az állásra, ahol tenni akarásukat valóban kamatoztathatják.
Vágólapra másolva!

V. Eszter második munkahelyéről ment gyesre, jelenleg otthon van két és fél éves kisfiával. Marketingszakos végzettségével második munkahelyén dolgozott, egy multinacionális cégnél. Mostanában sokat gondolkodik azon, hogy a három év eltelte után mihez kezdjen. Egyet azonban biztosan tud: régi munkahelyére semmiképpen sem menne vissza.

A vállalatnál jó anyagi feltételek mellett tevékenykedhetett, de érdemi munkát nem végzett sem ő, sem közvetlen munkatársai. Felettese elvárta tőlük, hogy este nyolcig mindenki a helyén maradjon. A főnök újságot olvasott, ismerősei látogatták meg, estig remekül elvolt. Ha valami tennivaló adódott, azt elvégeztette Eszterékkel. Ezek kisebb rutinfeladatok, csip-csup ügyek voltak.

A marketing főosztály munkatársai nem lázadoztak, inkább csak unatkoztak, és megmosolyogták vezetőjüket. Eszter már inkább csodálkozott, és csalódott is eredeti elképzeléseiben: ezek szerint egy óriási forgalmat bonyolító multinacionális cég marketing főosztályán évekig "el lehet lenni" anélkül, hogy bármi érdemi tevékenység folyna. Fia születését tervezve úgy gondolta, most már kibírja a szülésig, utána meg majd meglátja, mihez lesz kedve.

Sok fiatal, tehetséges ember keres munkát, és sok tehetséges fiatal próbál munkahelyet váltani. Bolyonganak a "nagy nevek" között, ami számunkra - míg belülről nem látják az ottani vállalati életet - kiszínezett fantáziát jelentenek. A multinacionális cégek a tudás fellegvárának tűnnek, biztos előrelépési lehetőséggel, csillogó-villogó álmokkal.

Amikor az ember az iskolapadból kilép, csak akkor tanulja meg, hogy egész más az, amit kívülről gondolunk valamiről, mint az, ami belül fogad bennünket. Ezek a tapasztalatok alakítják azután az emberek elképzeléseit. Van, aki a rossz tapasztalatoktól megriad, és azt hiszi, hogy ha jobbat vár, akkor úgyis csalódni fog. Mások megrázzák magukat és odébbállnak.

Kiábrándító ugyanis, amikor jó anyagi feltételek mellett tehetséges emberek tehetetlenné válnak, nem tudnak érdemi munkát végezni. A jó minőségű, világhírű terméket előállító cégek humánpolitikája nem feltétlenül jó minőségű. Amíg egy cég üzleti szempontból jól működik, kevéssé kompetens vezetők is meghúzódhatnak ideig-óráig, de inkább évekig is a többi osztály eredményeinek menedékében.

A nagy fluktuáció feltétlenül munkahelyi gondokra utal, a fluktuáció hiánya azonban nem feltétlenül jelenti a munkahelyi harmónia meglétét. Sokan nehezen találnak új munkát, vagy mint Eszter is, a gyermekvállalásig hátralévő idejét már nem munkakeresésre szánja. Pár évet mindenki lehúz, ha csak nincs jelen olyan tényező, ami halaszthatatlanná nem tenné a távozást.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Karriercentrum - az Üzleti Negyed rovata

Karrier tanácsok - az Üzleti Negyed rovata