Rohamosan növekvő lakáshitelek

Vágólapra másolva!
Heti több ezer lakáshitel-igénylési kérelmet adnak be az ügyfelek az állami támogatás miatti alacsony kamatoknak köszönhetően. Az ilyen jellegű kihelyezések állománya egy év alatt megduplázódott - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Nyáron is folytatódott a lakáskölcsön-felvételi láz: áprilisban 23, júniusban 44, júliusban 53 milliárd forinttal nőtt a lakosság ingatlanhitel-állománya. Egy év alatt az összeg a duplájára, 524,5 milliárd forintra bővült.

Szakemberek szerint a jelenlegi havi állománynövekedés a jövőben is tartható lesz, és nem csak egyszeri felfutásról van szó. A Bankok adatai alapján hetente több ezer kölcsönt igényelnek az ügyfelek a bankoknál, ennek több mint felét az OTP Banknál. A legnagyobb hazai pénzintézettel az FHB és együttműködő partnerei veszik fel a versenyt, ahol hetente 1200 ügyfél ad be hiteligénylést.

Az OTP Banknál augusztus végéig közel 200 milliárd forintra nőtt az új típusú, államilag támogatott, engedélyezett lakáshitelek állománya. A pénzintézet az elmúlt időszakban havonta 30-35 milliárd forint közötti lakáskölcsönt engedélyezett. Míg korábban az új típusú hitelek 65 százalékát tették ki a kiegészítő kamattámogatású kölcsönök, mára ezek aránya csökkent, a jelzáloglevél-támogatásuaké viszont a kétharmadára nőtt.

A rendkívüli növekedés a március 1-től bevezetett kamatkondícióknak köszönhető, ekkortól ugyanis az ötéves kamatperiódusú, jelzáloglevél-alapú hiteleket legfeljebb 6 százalékon folyósíthatják a hitelintézetek, ami a kamatot, és a kezelési költséget is tartalmazza.

(Üzleti Negyed)