Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium rövidesen tendert ír ki a honvédség gépjárműparkjának cseréjére és a tervek szerint az év végéig eredményt is hirdetnek - jelentette be Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörtökön Gödöllőn, amikor megtekintette a német hadseregtől vásárolt katonai gépjárműveket. A honvédség járműparkját olyan járművekkel szeretnék korszerűsíteni, amelyeket nemzetközi akciókban is lehet majd használni.
Vágólapra másolva!

Juhász Ferenc elmondta, hogy a tenderkiírásban konkrét darabszámok nem szerepelnek majd, hanem azokat a beszállítókat akarják kiválasztani, amelyek szerepet tudnak vállalni a gépjárműpark folyamatos korszerűsítésében.

Mindenekelőtt olyan eszközöket kell beszerezni, amelyeket a Magyar Honvédség nemzetközi akciókban tud majd használni, illetve olyanokat, amelyeket a gyorsreagálású erők felszereléséhez tartoznának - mondta el a miniszter, és hozzátette, hogy szeretnék, ha közbeszerzésben magyar cégek is részt vennének.

A honvédelmi miniszter a német hadseregtől vásárolt járművekkel kapcsolatban közölte, hogy azokat valódi értékük tizedéért tudták megvásárolni. A most beszerzett járművekkel megkezdődik a hadsereg gépjárműparkjának cseréje, amelyen belül nagyon sok 30 évesnél idősebb eszköz található.

A Magyar Honvédség összesen 497 járművet vásárolt a Bundeswehrtől, amelyek értéke ára 877 millió forint volt, a szállítás teljes költsége 114 millió forint, a vám és egyéb közterhek pedig 219 millió forintot tesznek ki.

A gépjárműveket a szárazföldi csapatok - köztük a debreceni lövészdandár -, a központi logisztikai szervek és a kiképzőközpontok kapják.