Drágul a tojás

Vágólapra másolva!
A következő hónapokban drágulhat az üzletekben a tojás, mert megszűnik az eddigi túlkínálat a piacon. Az utóbbi hetekben darabonként 16-18 forintért árulták a "tálcás" tojás darabját, ez akár 21-23 forintra is emelkedhet, a termelői ár növekedése miatt.
Vágólapra másolva!

A tojás fogyasztói árán a termelők átlagosan öt forintot szeretnének nyerni, a Népszabadság információi szerint. Az év első nyolc hónapjában a tojás termelői ára átlagosan 11 forint volt, ennyit kaptak a termelők a felvásárlóktól. A termelők átlagos önköltsége viszont ebben az időszakban darabonként 12,07 forint volt - mondta a Tojásszövetség titkára, Földi Péter.

A nyomott árak a túlkínálat miatt alakultak ki, de a szakértő prognózisa szerint a termelés állományok kifutása miatt bekövetkezett csökkenése következtében a tojás darabonkénti termelői ára októbertől akár 16 forint is lehet.

Az elmúlt időszakban a megnövekedett termelői kedv egyik okát a szakértők az Európai Unió által szabott türelmi időszakban látják: a gazdák igyekeznek ugyanis kihasználni a határidőt, amit az EU a tartási rendszerekben engedélyezett. A határidő lejárta után csak olyan telepeken lesz majd szabad tojást termelni, amelyek megfelelnek az unió szigorú állatvédelmi és jóléti előírásainak.

A TOJÁS FOGYASZTÓI ÁRÁNAK ALAKULÁSA (FORINT/DARAB)

1999. július
1999. december

OOOOOOOOOOO11,2 Ft
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOO19,7 Ft

2000. július
2000. december

OOOOOOOOOOOOOOOOOOO18,7 Ft
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO23,9 Ft

2001. július
2001. december

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOO20,2 Ft
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO21,4 Ft

2002. július

OOOOOOOOOOOOOOOOOO17,8 Ft

forrás: Népszabadság

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: