Terhelhető a lakástámogatási keret

Vágólapra másolva!
Az állam tavaly 60,4 milliárd forinttal támogatta a lakásszerzést - derül ki a zárszámadási törvényjavaslatból. Az összeg háromnegyedét a múlt évben épített és vásárolt lakások támogatásához használták fel, tehát a korábban vállalt ilyen terhek kihatása nem számottevő. Az idén legalább 14 milliárddal több pénz kell erre a célra, igaz az állam bevételei sem elhanyagolhatók az új lakások építéséből.
Vágólapra másolva!

Az állam több csatornán támogatja a lakásszerzést és az éves kiadások összegzésében megjelennek a korábbi (már nem élő) támogatások mai kihatásai is. Ezért célszerű a múlt évi költségvetésről készült zárszámadásból kiemelni azokat az elemeket, amelyek az új és használt lakások vásárlásához kapcsolódnak. A 2001-ben épített vagy vásárolt lakások támogatására mintegy 34 milliárdot fordított a kormány. Ha ehhez hozzáadjuk a tiszai árvízkárosult lakások újjáépítéséhez adott 9,1 milliárdot, akkor az összeg közel 44 milliárd lesz, ami megközelíti a 60,4 milliárd forintos teljes lakáscélú kiadás háromnegyedét. Mindebből levonható az a következtetés, hogy a korábbi támogatási formák most jelentkező hatása elenyésző a lakhatást ez idő szerint segítő kiadásokhoz képest. Ez mindenképpen jó jel a jövőre nézve.

A kormány minden különösebb kockázat nélkül megemelheti az első gyerek után járó 200 ezer forintos szociálpolitikai (mai nevén lakásépítési) kedvezményt egymillióra, hiszen a tavalyra tervezett 28 milliárdból csak 21,3 milliárdot tudott elkölteni.

Ami a számokból kitűnik: jóval többet fordított az állam az új lakások támogatására, mint a használtak vásárlására. Itt a tervezők is tévedtek, hiszen 2,4 milliárdot kívántak a kiegészítő kamattámogatású hitelekre fordítani, a végösszeg viszont meghaladta a 6 milliárdot. (A kiegészítő kamattámogatású hitel a legkedvezményezettebb, igaz csak új lakásra és legfeljebb 10 millió vehető fel ebből.) Szintén csak az új lakásokra jár az áfa-visszatérítés (darabonként 400 ezer forint). Erre 4,8 milliárdot irányzott elő a terv, a végösszeg 6,2 milliárd lett. Ezzel szemben a használt lakások vásárlására felvehető jelzáloglevél kamattámogatású hitelre tervezett 1,2 milliárd forint költségvetési támogatásból csak 760 millió fogyott el.

Kérdés, hogy mi várható az idén? A Földhitel- és Jelzálogbanktól nyert információ szerint - óvatos becslések szerint is - megduplázzák a múlt évi 20 milliárdos hitelkihelyezést. Ezen belül a használt és az új lakásokra felvett hitel kiegyenlítődött. Ráadásul tavasztól csaknem azonos támogatás jár az új és a használt lakás hiteleire. Mindebből az következik, hogy a két kategóriára adott tavalyi 7 milliárdos támogatás - számításaink szerint - megháromszorozódik. Ha ehhez hozzáadjuk a becslésünk szerint legfeljebb 3 milliárdos szocpol-támogatási többletet, és megduplázzuk az áfa-visszatérítést, akkor úgy 23 milliárd körüli többlettámogatással számolhatunk. Viszont nem kell kalkulálni a 9 milliárdos tiszai árvízi újjáépítéssel, így a szaldó várhatóan 14 milliárd forint körül lesz. Körülbelül ennyi áfát tesz zsebre az állam 15 ezer új lakás megépítése után.

A kép teljességéhez: a múlt évi és az idei támogatások kihatása már komolyabb, mint a régebbieké. Viszont ezt is kompenzálhatja az új lakásépítés fellendülése: minden forint vételárban ott a 25 százalék forgalmi adó.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlanhitel-kereső

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)

Lakáshitel
(Az Üzleti Negyed melléklete)