Új beruházás-csábító stratégia

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság versenyképességének csökkenése és a befektetői figyelem lankadása miatt a kormány beruházás-ösztönzési stratégiát fogadott el pénteki ülésén - jelentette be Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter. A kabinet erről szóló törvényjavaslatát az őszi ülésszak során tárgyalja a parlament.
Vágólapra másolva!

A nagyberuházások jelenleg érvényes kedvezményrendszere nincs összhangban az Európai Unió szabályozásával; a most elfogadott stratégia célja így a befektetők érdeklődésének felkeltése és az uniós tárgyalásokon a versenyfejezet mihamarabbi lezárása - mondta Csillag István.

Az új rendszer három pillére a fejlesztésekkel kapcsolatos normatív adókedvezmény, a nagyobb foglalkoztatási létszámot célzó beruházások támogatása és az aktív beruházás-kiajánló politika. A miniszter elmondta: a nagyberuházók adókedvezményének helyébe a jövő év első napjától induló beruházások esetében egy normatív fejlesztési adókedvezmény lép, amely a preferált térségekben az eddigi 5 milliárdról 3 milliárd forintra csökkenti az igénybevételi lehetőség alsó határát, tartama pedig ötről tíz évre emelkedik. A stratégiában szerepel az adómentes fejlesztési tartalék intézményét is.

Foglalkoztatási támogatások

A kabinet által elfogadott terv a jelenleg 4500 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást a következő évek során - két-három ütemben - mérsékli; először várhatóan 1000-1500 forinttal.

A stratégia szerint a foglalkoztatás növelését célozza a cég által kiválasztott, a kormány által jóváhagyott telephely megvásárlásának vagy hosszú távú bérlésének támogatása, a telephely infrastruktúrájának fejlesztésében való részvétel, valamint annak támogatása, ha a beruházó saját részére saját programmal képez munkaerőt.

Csillag István közölte: vizsgálják annak lehetőségét, hogyan egyszerűsíthetnék a beruházók cégtelepítési engedélyeinek kiadását.

Vámmentesen szerezhet be új repülőgépeket a Malév a kabinet döntése alapján - jelentette be Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő emlékeztetett: a Malév középtávú, hét évre szóló stratégiájának fő eleme a flottacsere. A légitársaság idén két regionális kisgépet vásárolt, és a tervek szerint flottája 2005-ig újabb nyolc ilyen géppel bővül. A Malévhoz jövő februárban érkezik az első Boeing 737-es típusú repülőgép, amit 2005-ig újabb 17 gép követ.

(Üzleti Negyed)