A félkarú rablókon az állam is jól keres

Vágólapra másolva!
Az emberek játékszenvedélyére ősidők óta bátran lehet vállalkozást alapítani, az extraprofit szerény befektetéssel is garantált. Éppen ezért az állam is megkülönböztetett figyelmet szentel a tavaly 157 milliárd forintot forgalmazó szerencsejáték-piacnak, s miközben szigorú előírásokkal próbálja meggátolni a visszaéléseket, maga is egyre busásabb bevételekhez jut a játékszervezők megadóztatásával.
Vágólapra másolva!

A szerencsejáték-ipar szereplői nagyon kényesek a mundér becsületére. Talán ezért nem hagyták szó nélkül a Szerencsejáték-felügyelet (SZF) napokban nyilvánosságra hozott jelentését sem, mely szerint az elmúlt hónapokban megszaporodott az illegális, illetve lejárt engedéllyel rendelkező pénznyerő automaták száma. A Magyar Szerencsejáték Szövetség ezt azzal igyekezett cáfolni, hogy a hatósági vizsgálat negatív eredményét egyszerűen az SZF késedelmes engedélyezési procedúrája okozta.

Öt évig hozhatja a pénzt az első körben

A jogszabályok szerint ugyanis egy pénznyerő automata legfeljebb 5 évig üzemelhet, s működési engedélyét évente meg kell hosszabbítani. "Az SZF korábban egy hónapon belül lebonyolította a hosszabbítást, manapság azonban lényegesen hosszabb ideig tart az engedélyezési procedúra. Így a felügyelet által illegálisnak talált gépek valójában nem a hatóság elől eltitkoltan működnek" - állítja Horváthné Lukács Katalin, az érdekvédelmi szervezet munkatársa, aki azt is hozzáteszi: a hatósági vizsgálat három hónap alatt mindössze 31 illegális pénznyerő automatára bukkant, amelyek csupán az ezred részét teszik ki a hazánkban működő több mint 30 ezer nyerőgépnek.

A játékszervezők érzékenysége nem új keletű, s leginkább abból a meggyőződésből táplálkozik, hogy ugyanolyan tisztességes ipart űznek, mint bárki más. "Az állam mégis a legnagyobb szigorral és gyanakvással viseltetik irántunk" - panaszolja a pénznyerő automatákkal foglalkozó Péli László. A vállalkozó szerint az előírások amúgy is olyan szigorúak, a szankciók pedig olyan komolyak, hogy szinte ésszerűtlen kockázattal jár az illegális üzemeltetés. A szerencsejáték-törvény 1995-ös módosítása óta ilyen esetben nemcsak a gép üzemeltetőjét vonják felelősségre, hanem a vendéglátóhely működési engedélyét is vissza kell vonni, s a kisebb hiányosságok is több milliójába kerülhetnek a cégnek.

A legjobb, legbecsületesebb adófizetők

A nyerőautomatások legfőbb érve az enyhébb bánásmód mellett azonban az, hogy ők a szórakoztatóipar legjobb adófizetői. Tavaly az állam összes játékadó-bevételének több mint a felét - mintegy 19 milliárd forintot - a nyerőautomatások fizették be, míg három évvel ezelőtt ez az öszszeg alig haladta meg a 8 milliárdot. Ráadásul a játékszervezők a Szerencsejáték-felügyelet tanúsága szerint 99,9 százalékban tettek eleget befizetési kötelezettségüknek.

A havi fix, játékhelyenként fizetendő 45 ezer forintos játékadón túl azonban még számos kötelezettség terheli a félkarú rablók üzemeltetőit. Az engedélyezési díj évente és gépenként 50, illetve 100 ezer forintba kerül, de a felügyeletnek jár még a bruttó játékbevétel 0,5 százalékát kitevő ellenőrzési díj is, az Országos Mérésügyi Hivatalnak pedig kétévente hitelesítési díjat kell fizetni. A bevételnek átlagosan két százalékát viszik el a helyi adók és az idegenforgalmi hozzájárulás - sorolja Péli László.

Bomba üzlet a félkarú

A nyerőautomatásoknak azonban még így sincs okuk panaszra, hiszen még egy szerény forgalmú, kialakult törzsvendégkörrel rendelkező kocsmában elhelyezett félkarú rabló is havonta 50 ezer forint tiszta hasznot hoz a konyhára. Jó fekvésű vendéglátóhelyen akár naponta is el lehet érni ekkora profitot, a nagy játéktermekben pedig a sokszorosát is - állítják a szakemberek.

A piac összbevétele pedig a növekvő elvonások ellenére folyamatosan növekszik. Tavaly a több mint 30 ezer pénznyerő automatát üzemeltető 1026 cég mintegy 43 milliárd forint tiszta bevételre tett szert, amely 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. A félkarú rablók piaci részesedése csaknem 47 százalék, amellyel megelőzik a sorsolásos szerencsejátékokat. A bruttó játékbevételt nézve is vitathatatlanul a pénznyerő automatáké a vezető szerep, hiszen tavaly az egész szerencsejáték-piacon keletkező 96 milliárd forintos tiszta haszon 45 százalékát tudhatták magukénak.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Szerencsejáték Rt.

Korábban:

Kevesebbet von el az állam a szerencsejátékokból
(2002. november 22.)