Nem látják szívesen Romániában az OTP-t

Vágólapra másolva!
A román gazdasági sajtó kommentárjai szerint nem kizárt, hogy jelentősen módosulni fog a Román Kereskedelmi Bank (BCR) tervezett magánosítása, miután csak két érdeklődő jelentkezett a legnagyobb román kereskedelmi bank többségi részvénycsomagjáért.
Vágólapra másolva!

A hétfői román lapok szerint alapos - és a román állami tulajdonos számára kellemetlen - meglepetést okozott, hogy csak a közelmúltban létrejött francia Eulia pénzintézet, valamint a Bank Austria Creditanstalt és a magyar OTP konzorciuma tett szándéknyilatkozatot, a már biztos esélyesként elkönyvelt holland ING Bank csoport pedig szándéknyilatkozat helyett visszalépését jelentette be.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap szerint első látásra önmagában ez a tény kudarcot jelent a román kormány számára. A hollandok mellett elmaradtak az olaszok, az amerikaiak, a belgák, de még a görögök is, így az asztalon maradt két ajánlat csak nagyon szűk teret enged az alkudozáshoz - írta a lap.

Az ING Bank azért lépett vissza, mert a hollandok nem tudtak maguknak biztos politikai támogatást szerezni, a Ziarul Financiar szerint. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a román kormány inkább a franciáknak ad biztatást.

A Bank Austria Creditanstalt tavaly óta a német HypoVereinsbank (HVB) csoporthoz tartozik, a HVB pedig már korábban jelezte, hogy érdeklődik a BCR iránt. A HVB Romania illetékese ugyanakkor nem kívánt a lapnak nyilatkozni, mondván, az osztrák bank döntése volt, hogy konzorciumot hoz létre az OTP-vel. A román lap szerint az elemzők többségének az a véleménye, hogy a magyar OTP-nek semmi esélye nem lett volna, ha egyedül indul.

A legnagyobb román kereskedelmi bank privatizációját nem lehet csak szigorúan vett gazdasági szempontok alapján eldönteni. Aki átveszi a BCR-t, nem csak a piac jelentős részét nyeri el, de nagyon nagy hatalomhoz is jut. Éppen ezért a politikának komoly szava lesz ebben a stratégiai ügyletben - írta az Adevarul című lap. Az Adevarul szerint a jelenlegi helyzetben nehéz lenne megjósolni, hogy mi lesz a BCR privatizálásának menetrendje, és nem kizárt, hogy a végén teljesen új fordulatot vesz a folyamat.

A Cotidianul címoldalas szenzációnak tartotta azt a lehetőséget, hogy a magyar OTP tulajdonába kerülhet a legnagyobb román kereskedelmi bank. A lap úgy értékelte, hogy az osztrák-magyar szövetség "csak a felszínen létezik", de azt nem tudta eldönteni, hogy a német HVB és a magyar OTP közül melyik a valódi érdeklődő.

A Curentul című lap már a BCR privatizációjának lehetséges kudarcáról írt hétfői számában. Az újság megfogalmazása szerint a legnagyobb román kereskedelmi bank iránt csak "két kicsi néger" érdeklődik. A Curentul román pénzügyi elemzőket idézett, akik szerint nem történik semmi tragédia, ha a BCR végül román kézben marad. "Akárhogyan is, a BCR-t nem adhatjuk oda a magyaroknak. A bank privatizációjáról a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodások egyszerűen ostobaságok" - jelentette ki a Curentulnak Ilie Serbanescu, a román sajtóban legtöbbet szereplő pénzügyi szakértő.

(MTI)