Turizmus

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

2004. február 23-dika fontos dátum lesz a nemzetközi turizmusban - vélik a szakértők. Úgy tartják ugyanis, hogy 896 nappal a tavaly szeptember 11-i terrorakciók után ezen a napon éri el az iparág a támadások előtti szintjét, és addigra dolgozza le a tragikus események által okozott veszteségeket - írja összeállításában a BBC.

A támadás hatásai mintegy 200 millió, a turizmussal kapcsolatban álló embert érintettek a világ szinte minden országában közvetlenül, vagy a különböző kisegítő iparágak révén közvetve. A terrorakciók elkövetésének eddig nem tapasztalt módja pedig az emberek utazásba vetett bizalmát vetette vissza. Szakértők szerint a szeptember 11-i események turizmusra gyakorolt hatásai sokkal súlyosabbak voltak, mint az 1991-es Öböl-háborúé.

Hárommilliós leépítés

Az Utazási és Turisztikai Világtanács felmérése szerint a 2002-vel végződő kétéves időszakban a világturizmus 7,4 százalékkal esik vissza, sokkal nagyobb mértékben, mint az Öböl-háború idején. Ennek csak részben oka maga a terrortámadás, de közrejátszik benne az általános világgazdasági visszaesés is.

Az események közvetlen hatásaként mintegy 3,2 millió embert bocsátottak el állásából az iparágban világszerte. Jean-Claude Baumgarten, az Utazási és Turisztikai Világtanács elnöke a BBC-nek elmondta, hogy a válságból való kilábalás egyik lehetséges útja új piacok meghódítása.

Az amerikaiak nem utaznak

Az amerikai állampolgárok hiányzó dollárjai különösen fontosak lennének a nemzetközi turizmusnak és a hagyományosan népszerű célországoknak. A terrortámadások és az általános gazdasági lassulás eredményeként azonban az amerikaiak többsége inkább a belföldi nyaralást választja, ami az amerikai szállodaiparnak jól jön, ám az európai és a karibi vendéglátóknak kevésbé.

Egy átlagos évben az amerikaiak 95 százaléka üdül az ország határain belül, és 5 százalékuk utazik a tengerentúlra, míg az otthon maradók aránya a terrortámadások után 98 százalékra nőtt. A Yesawich, Pepperdine & Brown turisztikai kutatásokkal fogallkozó cég által a támadás után elkészített felmérésből kiderül: az üzletemberek fele gondolta úgy, hogy a jövőben csökkenti tengerentúli utazásait, míg a szabadidős turisták 60 százaléka vélekedik hasonlóan.

Az egy évvel később a cég által elkészített újabb elemzés szerint az utazók még mindig vonakodva vállalják a tengerentúli utakat. A megismételt felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 17 százaléka még mindig tart a terrorizmustól, és nem vállalja az utazást, és egy százalékkal nőtt azon üzletemberek aránya, akik szintén inkább az otthon maradás mellett döntenek.

Európa bizakodhat

Európában is hasonló tendenciák mutatkoztak az elmúlt egy év során: az emberek itt is félnek még a repüléstől, azonban országonként némi eltérés mutatkozik. Nagy-Britanniában például az idén 25 százalékkal megnőtt a "saját szervezésű" nyaralások száma, és egyre kevesebben veszik igénybe az utazási irodák szolgáltatásait.

Az idei adatok alapján Franciaország egyértelműen az első számú európai utazási célponttá vált, az ide látogató turisták száma 4 százalékkal nőtt. Az Európából Észak Amerikába irányuló utazások ugyanakkor 20 százalékkal visszaestek.

A közel-keleti országokba, az arab államokba, és Dél-kelet Ázsiába - elsősorban a muzulmán Indonéziába és a Fülöp-szigetek egyes részeire - irányuló turizmus szintén drasztikusan csökkent a tavaly szeptemberi események után.

Míg az utazási irodáknál befizetett üdülési csomagok száma idén 10 százalékkal esett vissza, a turizmus más újabb formái, például a diszkont-légitársaságok által kínált utak és jegyárak népszerűsége rohamosan nő. Ezen társaságok utasaira a jelek szerint nem gyakorolt különösebb pszichológiai hatást a terrortámadás. Manapság ezek a cégek gyakorolják a legnagyobb hatást a nemzetközi turizmusra - vélik a szakértők.

Alig érezhető hatás Magyarországon

A kezdeti aggodalmak ellenére hamar kiderült, hogy a terrortámadások Magyarországra csak korlátozott hatást gyakoroltak. Tavaly novemberben elsősorban a budapesti öt - és négycsillagos szállodákban volt érezhető az események hatása, a vidéki és alacsonyabb kategóriájú hotelek nem jeleztek számottevő lemondásokat. Az Egyesült Államokból és Japánból érkező turisták száma csökkent, ugyanakkor nyugat-európai országokból és Izraelből közel 27 ezerrel több vendégéjszakát bonyolítottak a szállodák, mint egy évvel korábban.

Fellendülés 2003-tól

Szeptember 11-én, szerdán New Yorkban találkoznak a világ turisztikai szakemberei, ahol várhatóan közzéteszik a terrortámadások óta eltelt időszak statisztikai eredményeit összegző "Fehér könyvet", és egy új fejlesztési tervet is bejelentenek.

Az iparági szakértők minden esetre úgy vélik, hogy a szektor 2003-ban megkezdi a felzárkózást, amennyiben viszont hasonló tragédia történik a közeljövőben, a veszteségek helyreállítása több évig is eltarthat.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Gazdaság a terrortámadás után