Több pénze lesz az egyetemistáknak

Vágólapra másolva!
Az egyetemeken és főiskolákon az új tanév sok változást hoz a hallgatók számára. A juttatásokról és térítési díjakról szeptembertől új jogszabály rendelkezik. Magasabb lesz a diákhitel havonta felvehető összege, emelkedik a hallgatói normatíva is a kollégiumi díj - írta a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A 2002/2003 tanévben a várakozások szerint mintegy 350 ezer hallgató (köztük 107 ezer gólya) iratkozik majd be a különböző felsőoktatási intézmények egyikébe. Sok lesz az újdonság: a diákhitel legmagasabb felvehető összege 25 ezer forintra nőtt és harminc százalékkal emelkedik a hallgatói normatíva is. A kollégiumi díj is emelkedhet, a jogszabály ugyanis több térítési díj legmagasabb összegét a mindenkori normatíva bizonyos százalékában határozza meg.

A diákhitel igényelhető maximális havi összege 25 ezer forintra emelkedik a most kezdődő szemesztertől. Azoknak a régi hallgatóknak, akik a továbbiakban ekkora hitelt szeretnének havonta felvenni, az M012 jelű módosító adatlapot kell kitölteniük és leadniuk a postahivatalokban vagy ajánlott küldeményként elküldeni a DK Rt. postacímére - közölte korábban a Diákhitel Központ Rt.

Szeptember 1-től új jogszabály vonatkozik a hallgatók által fizetendő, illetve a nekik adható különböző juttatásokra. A támogatások: hallgatói és kollégiumi normatíva, a lakhatási, a tankönyv- és jegyzettámogatás, a köztársasági ösztöndíj, valamint a doktorandusz-hallgatók ösztöndíja, illetve tankönyv- és jegyzettámogatása. Ezek a hallgatói előirányzati keretbe tartoznak - ezek felhasználásáról, meghatározott keretek között az intézmények döntenek.

A keretösszeg felét ösztöndíjra kell fordítani, valamint minimum 8 százalékát, de legfeljebb a negyedét szociális és lakhatási támogatásra. További újdonság lesz, hogy tankönyv- és jegyzettámogatás készpénz és utalvány formájában is kiosztható lesz.

Kolesz-díjak: alapszolgáltatást az alapdíjért

A kollégiumi díjak összege három részből tevődnek össze: az alapszolgáltatási díjból, valamint a többletszolgáltatásokért és kollégiumfejlesztésért fizetendő összegből. A rendelet rögzíti, hogy mi tekinthető alapszolgáltatásnak: a kollégium az alapszolgáltatási díjért köteles bútorokat, ágyneműt, hűtőhasználatot, tisztálkodási, főzési lehetőséget biztosítani.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Diákhitel Központ Rt.

Korábban: