Tovább drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Az Irak elleni támadás miatti félelmek 30 dollár fölé emelték a nyersolaj árát a New York-i árutőzsdén. Az elmúlt négy napban az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára 8,7 százalékkal emelkedett. Az elemzők további drágulásra figyelmeztetnek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára 30,20 dolláron zárt hétfőn a New York-i kereskedésben. (Egy hordó 159 liter - a szerk.)

A világ olajkészleteinek kétharmada a közel-keleten található, de egy Irak ellenes támadás világszinten is befolyásolhatja az olajkitermelést. Kereskedők szerint a katonai fellépés jelenleg akár 6 dollár többletet is jelenthet hordónként, és ez a "háborús felár" a következő napokban még nőhet.

A 30 dolláros hordónkénti árszint lélektani határnak tekinthető, és általában az olajkészletek erőteljes fogyását jelzi - írja a BBC News Online. Az olajexportáló országok szervezetének (OPEC) miniszterei szeptemberben 19-én találkoznak Oszakában, hogy megvitassák a piaci körülményeket és a termelési szint lehetséges növelését.

Az OPEC termelési szintje jelenleg 10 éves mélyponton van. Az elemzők egyetértenek abban, hogy a kitermelést növelni kell, a téli hónapok miatti készletcsökkenés elkerülésének érdekében. Az OPEC tagok mindenestre nincsenek egy véleményen: míg Algéria és Szaúd-Arábia növelni akarja a termelést, Kuvait, Irán és Venezuela a jelenlegi termelési szintet tartja megfelelőnek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Akár 1,5 millió hordóval növelheti termelését az OPEC
(2002. szeptember 9.)

2002. szeptember 10. 14:34