Hárommilliárd kórház-konszolidációra

Vágólapra másolva!
Az év első felében meghaladta a 24 milliárd forintot a fekvőbeteg-intézetek szállítói tartozása, ám a lejárt adósságállomány csupán 5,3 milliárd forint volt - írja a Világgazdaság. Az egészségügyi tárca vezetője szerint a kórházak helyzete kezelhető - az idén 3 milliárdot szánnak konszolidálásukra.
Vágólapra másolva!

Az új kormány száznapos választási programjában az elsők között szerepelt a gyógyintézmények adósságának rendbetétele, ám a tárca minisztere feltételekhez köti a konszolidációt. Csehák Judit egy közelmúltban tartott konferencián bejelentette: a kabinet tartja választási ígéretét, és hozzáfog a gyógyintézmények adósságainak rendezéséhez. Erre a célra az idén hárommilliárd forintos alapot hoznak létre, amelynek forrását a megelőző kormány szociális- és egészségügyi minisztériumai nem használtak föl a tervezett feladatokra.

Vége a mazsolázgatásnak

A szaktárca nem kerülheti el az egészségügy rendbetételét, hiszen módosításokkal ugyan, de megtartja az előző kormányzat idejében megalkotott, a gyógyintézmények gazdasági társaságokká alakítását célzó kórháztörvényt. Ám annak végrehajtását jövő év március végéig felfüggeszti. A módosítások között van az a korábban sokat bírált passzus, amely szerint szakmai befektetők nem vehetnek részt a gyógyítóágazat privatizációjában.

Az új kormány megszünteti ezt a diszkriminációt, véget vet a kórházon belüli "mazsolázgatásoknak", azaz nem lesz lehetőség kizárólag a nyereségesen működő, nagy haszonnal kecsegtető részlegek (pl. ambuláns kezelés) megvételére, ha a feltehetően veszteséges ellátások (pl. radikális műtétek) a kórház tulajdonában maradnak. Ha jóváhagyja az Országgyűlés a kórház-konszolidációra szánt összeget, ahhoz pályázattal juthatnak az adóssággal küszködő intézmények. Vállalniuk kell a költséghatékony gazdálkodás feltételeinek megteremtését.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Egészségügyi ellátások - az Üzleti Negyed szolgáltatása