Nőnek a banki profitkülönbségek

Vágólapra másolva!
A banki eredmények közötti különbségek várhatóan nőnek majd az idén. A lakossági bankok várhatóan felülmúlják a tavalyi - nyereség szempontjából - kiemelkedő évet, az elsősorban vállalkozásokból élő pénzintézeteknél viszont jó esetben szinten marad a profit. A pénzintézetek egyenlőtlen fejlődését a piaci folyamatok magyarázzák, míg a lakossági üzletág továbbra is erőteljesen nő, addig a vállalkozói hitelezés dinamikája tavaly ősz óta megtört, s változásra leghamarabb idén ősszel, de inkább jövőre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Nem minden bank tudja felülmúlni a tavalyi rekordévet, amelynek során a szektor adózott nyeresége másfélszeresére nőtt - derül ki a bankrendszer 80 százalékát tartalmazó pénzintézetek összevont adataiból. Az MKB honlapján közzétett elemzés megállapításai összecsengenek a szegedi közgazdász-vándorgyűlésen elhangzott előadásokkal, amelyek szerint az alapvetően vállalati ügyfeleket kiszolgáló bankok nem zárnak valami sikeres évet az idén. A lakosság körében otthonosan mozgó bankok viszont aratnak. A profitnövekedést befolyásolja az is, hogy míg tavaly az egyszeri szabályozásváltozás, mint a tartalékolás rendjének módosítása is extranyereséggel járt, idén ilyen hatások nem lesznek. A jövedelmezőségről szóló első összevont előzetes adatok szerint a bankok többségének adó előtti eredménye az első félévben csaknem hét százalékkal volt magasabb, mint egy éve. A nettó kamateredmény reálértéken alig nőtt a tavalyi első félévhez képest, viszont a díj- és jutalékbevételek reálértéken is több mint húsz százalékkal bővültek. A költségelemek közül a banküzemi költségek reálértéken jobban nőttek, mint tavaly, ezen belül a személyi kifizetések nominálisan több mint 18 százalékkal voltak magasabbak. A dinamikát részben magyarázza a létszámbővülés, amely a tavalyi félév óta majdnem elérte a hétszáz főt. A háttérben a hálózatbővítés áll, amely 19 fiókkal gyarapította az utóbbi egy évben a banki egységek számát.

A lakossági és vállalkozói piac fejlődése elsősorban a gazdaság egyes szektorait sújtó recesszió, illetve a háztartások - kormányintézkedések révén - felívelő jövedelmei miatt tér el.

A háztartások eladósodási kedve élénk, a hitelek reálértékben 19 százalékkal emelkedtek az első félév folyamán, szemben a tavalyi első hat hónapban mért 13 százalékkal. A dinamika az utóbbi időben főként a lakáshiteleknek köszönhető, de a széles rétegeket érintő béremelések például biztos fenntartják a második félévben is az áru- és fogyasztási hitelezés lendületét.

A bankok számára viszont kedvezőtlen, hogy a növekvő hiteleket egyre kevésbé tudják lakossági betétekből finanszírozni. A lakossági megtakarítások stagnáltak az első fél évben, ami reálértéken 4,3 százalékos csökkenést jelent. Ez rosszabb, mint egy éve, amikor nominálisan 3,2 százalékos növekedést regisztráltak, ami reálértéken 2,6 százalékos zsugorodást jelentett. A vállalati hitelpiac valamivel ugyan kedvezőbb volt, mint tavaly, hiszen reálértéken 1,2 százalékkal emelkedett az első fél évben (egy évvel ezelőtt 2,6 százalékkal csökkent), viszont hét éve nem látott kilengéseket tapasztaltak az elemzők. A hitelek növekménye ugyanis szinte teljes egészében az építőipari és egyéb ingatlankihelyezéseknek köszönhető, a többi szektor hitelállománya nominálisan is csökkent. A szolgáltatószektorban is alig volt érzékelhető a hitelállomány növekedése. A vállalati betétek szezonálisan kevésbé csökkentek az első fél évben, mint egy éve.

A bankrendszer szerkezete várhatóan nem változik idén, rövid távon a Bankszövetség sem számít további összeolvadásokra, kivonulásokra. A Postabank, a Konzumbank és a Földhitel- és Jelzálogbak küszöbön álló magánosítása - ahogy Erdei Tamás, az MKB elnök-vezérigazgatója, és a Bankszövetség elnöke vélte a közgazdász vándorgyűlésen - várhatóan nem formálja át drámaian a banki szereplők közötti erőviszonyokat. A privatizáció viszont tovább fokozza majd a versenyt a lakosságért és a kis- és középvállalkozói rétegért, így az érintett ügyfelek részére olcsóbbá teheti a banki szolgáltatásokat.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Bank
(az Üzleti Negyed rovata)