Az oroszok többsége valutaszakértő

Vágólapra másolva!
A közös európai valuta megjelenése óta először fordult elő, hogy az oroszok több eurót vásároltak, mint dollárt - közölte a napokban az orosz jegybank. A dollár árfolyamának idei gyengülésére az oroszok gyorsan reagáltak: megtakarításaik jó részét euróra váltották - írja a BBC News Onilne.
Vágólapra másolva!

A jegybank adatai szerint júniusban és júliusban kétszer annyi eurót vásároltak az orosz bankok, mint egy évvel korábban; júliusban 700 millió dollárnyi euró és 573 millió dollár került az országba. Az arányok azután módosultak jelentősen, hogy idén a dollár árfolyama mintegy 15 százalékkal gyengült az euróhoz képest.

A változások ellenére az amerikai valuta továbbra is meghatározó szerepet játszik az orosz gazdaságban, mert az ország exportjának kétharmadát jelentő nyersanyagokért dollárban fizetnek a világpiacon.

Bár Oroszországban hivatalosan mindenért rubellel kell fizetni, az elmúlt tíz év gazdasági válságai nyomán a lakosság bizalma megrendült a hazai valutában. Az emberek többsége megtakarítását ezért otthon és dollárban tartja, és valutapiaci szakértőnek mondható: az árfolyamok alakulására gyorsan reagál. Most spórolt pénzük jó részét a kedvezőbb árfolyamú euróra váltották.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Ékszerekből fizeti vissza adósságát Oroszország
(2002. augusztus 21.)

Nyolc ura van az orosz gazdaságnak
(2002. augusztus 7.)