Tavaly nőtt az állam mérete

Vágólapra másolva!
Az államháztartás jövedelemcentralizációja 2001-ben 42,6 százalékról 42,7 százalékra nőtt, és az állami újraelosztás mértéke az MFB és az ÁPV Rt. figyelembe vételével bővült, vagyis nőtt az állam mérete - mondta a 2001-es költségvetés végrehajtásáról szóló törvény beterjesztőjeként László Csaba pénzügyminiszter a parlamentben. A zárszámadást a Medgyessy-kormány terjesztette az Országgyűlés elé, de még az Orbán-kabinet készítette elő.
Vágólapra másolva!

Politikai felelősséget a jelenlegi kormányzat nem vállalhat a 2001. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban, hiszen a tavalyi költségvetést az előző kormányzat nyújtotta be és hajtotta végre teljes egészében - mondta László Csaba expozéjában szerdán az Országgyűlés plenáris ülése előtt.

A pénzügyminiszter a kétéves büdzsé tavalyi végrehajtásának általános vitájában hangsúlyozta: miközben a költségvetés három alapvetése a beterjesztők szerint a stabilitás, a gazdaság dinamikus bővülése és a lakosság életszínvonalának növekedése volt, a 2001-es költségvetés tervezésekor használt több gazdasági előrejelzés rossznak bizonyult. Így a tervezett 5-6 százalékos GDP-növekedés helyett a 2000. évi növekedésnél 1,5 százalékponttal alacsonyabb, 3,8 százalékos volt a GDP bővülése tavaly. A beruházások 4-5 éves mélypontra estek, és az infláció is mindössze 9,2 százalékra csökkent 2001-ben az előző évi 10 százalékról. Kiemelte, hogy bár a zárszámadás szerint az államháztartás hiánya a GDP 3,7 százalékról 3 százalékára csökkent, ez nem tükrözi a valós képet, hiszen az uniós szabvány szerint az 3 százalékról 4,1 százalékra nőtt, elsősorban azért, mert a Magyar Fejlesztési Bankon keresztüli kiadások tényleges terhet okoznak a költségvetésnek.

Összességében az államháztartás jövedelemcentralizációja 42,6 százalékról 42,7 százalékra nőtt, s ezek valószínűleg a reális számok - mondta László Csaba, hozzátéve, hogy a költségvetési számok alapján az állami újraelosztás 0,7 százalékponttal csökkent, azonban az MFB és az ÁPV Rt. figyelembevételével inkább nőtt, azaz 2001-ben az állam mérete növekedett.

Említést tett arról is, hogy a zárszámadási törvényben a 2002. évi költségvetés két fontos módosítását kezdeményezi a kormányzat; az egyik az egészségügyi konszolidációs program végrehajtásához szükséges, a másik pedig az agrárágazat 60 milliárd forintos megsegítésének fedezetét biztosítja.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy ez az első olyan év, amikor a kormány valamennyi államháztartási alrendszer, így a tb-alapok költségvetésének végrehajtásáról is közös törvényjavaslatban számol be.