Hitelből fejleszt Budapest

Vágólapra másolva!
Bár a kormány szándéka szerint az szja önkormányzatoknál maradó része jövőre 5-ről 10 százalékra emelkedik, a közalkalmazotti béremelés miatt Budapestnek nem lesz több pénze beruházásokra - derült ki Demszky Gábor főpolgármester és László Csaba pénzügyminiszter csütörtöki találkozóján. A város ezért hitelt vesz fel, melyre várhatóan a kabinet garanciát vállal.
Vágólapra másolva!

Az év végén dönt a főváros 250 millió eurós hitelcsomagjáról az Európai Beruházási Bank (EIB) vezető testülete; a kölcsön állami kezességvállalásáról novemberben dönt a kormány - mondta Demszky Gábor főpolgármester László Csaba pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélése után. László Csaba közölte: a kabinet szándékában áll, hogy a főváros fejlesztési hiteleire garanciát vállaljon.

A főpolgármester elmondta: a hitelből a főváros növelné a város rehabilitációs keretét, intézményi rekonstrukciókba kezdene és felújítaná a 2-es metró vonalát. Demszky Gábor közölte azt is, hogy jövőre a helyben maradó szja-hányad növelése miatt az önkormányzati szféra 18 százalékkal több forráshoz jut, de a többletbevételt elviszi a közalkalmazotti béremelés, így a város hitelfelvételre kényszerül.

A 4-es metró építésével kapcsolatban a pénzügyminiszter elmondta: a kormány 60-40 százalékos finanszírozási arányt javasol.

A sajtótájékoztatón Demszky Gábor a főváros legégetőbb problémájának a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. finanszírozását nevezte, mert a cég az elmúlt időszakban évi 25-30 milliárd forint folyó működési hiányt halmozott fel. A főpolgármester szerint a BKV normatív támogatására volna szükség.

(MTI)