Csalással vádolhatják a Credit Suisse First Bostont

Vágólapra másolva!
Amerika vezető befektetési bankja, a Merrill Lynch után a Credit Suisse First Boston (CSFB) is botrányba keveredett a befektetők megtévesztésének gyanújával. A massachusetts-i ügyészség által folytatott vizsgálat ugyanis azt derítette ki, hogy a CSFB elemzői a valóságnál jobb értékelést adtak az internetes cégek részvényeiről a kilencvenes években - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A massachusetts-i ügyészség a vizsgálat során több ezer elektronikus levelet nézett át, és több száz alkalmazottal beszélt, amely során bizonyítékokat talált arra, hogy a cég elemzői - óriási belső nyomás hatására - a valóságnál jobb értékelést adtak különböző internetes cégek részvényeiről.

A nyomozás során arra is fény derült, hogy a nagyobb ügyfeleiket illetve a "belsősöket" óva intették a nyilvánosság számára "ajánlott vétel" kategóriába sorolt értékpapíroktól, továbbá a CSBF ügyfélkörébe tartozó cégek vezetőinek soron kívüli opciókat biztosítottak a tőzsdére frissen bevezetett vállalatok papírjaira.

Hasonló okok miatt fizetett az államnak májusban 100 millió dollárt (26,7 milliárd forintot) Amerika legnagyobb befektetési bankja, a Merrill Lynch. Akkor Merrill Lynch-nek sikerült megegyeznie az ügyészséggel, bár hírnevét alaposan megtépázta az eset, és meg kellett válnia a 90-es években híressé vált sztárelemzőjétől, Henry Blodgettől is.

A massachusetts-i főállamügyész, William Gavin jelenleg azt fontolgatja, hogy bűntető eljárást indít a CSFB ellen károkozás gyanúja miatt. A CFSB-nél azt közölték, hogy az ügyben érintett alkalmazottak ellen belső fegyelmi eljárást indítanak a vizsgálat végeztével.

(Üzleti Negyed)