Jövőre változnak az adóterhek

Vágólapra másolva!
A várakozásokkal ellentétben nem módosulnak jövőre a személyi jövedelemadó (SZJA) kulcsai, csupán a sávok értékhatárán változtatott a kormány a hét végi rendkívüli ülésén - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter vasárnap.
Vágólapra másolva!

A szombati kormányülésen egyeztetett a kormány a jövő évi adó- és járulékszabályok módosításáról, amelynek fő célja a lakosság és vállalkozói réteg terheinek csökkentése, illetve az uniós csatlakozásból fakadó jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése volt. László Csaba elmondása szerint a kész törvényjavaslatot kedden terjesztik a törvényhozás elé.

A miniszter arra a kérdésre, hogy a korábbi ígéreteknek megfelelően miért nem csökkentették az adósávokat ezt válaszolta: "Korábban nem rendelkeztünk elég információval a gazdaság és a költségvetés állapotát illetőleg, ezért ért néhány meglepetés minket az elmúlt hónapokban. Jelenleg ennyi módosítás fért bele a költségvetésbe."

Változó adósávok

A korábbi nyilatkozatokkal ellentétesen nem változnak jövőre az SZJA kulcsok, csupán a sávok mértékén változtatott a kormány. A jelenleg alkalmazott 600 000 forint helyett a 2003. január 1-től életbe lépő adótábla szerint 650 000 forint jelenti az alsó sáv maximumát - változatlan - 20 százalékos adókulcs mellett. A következő sáv felső határa 1 millió 200 ezer forintról 1 milló 350 forintra emelkedett 30 százalékos kulccsal, míg e felett 40 százalékos kulcsot alkalmaznak - mondta a pénzügyminiszter.

Adótábla 2003-ban

0 - 650 000 Ft között

20 százalék

650 000 - 1 350 000

130 000 Ft + 650 000 Ft-on felüli rész 30 százaléka

1 350 000 -

340 000 Ft + 1 350 000 Ft-on felüli rész 40 százaléka

László Csaba hozzátette, hogy az adókulcsok csökkentésére csupán 2004-től nyílik lehetőség, amelynek tervezett mértékét az alábbi táblázat tartalmazza.

A kormánytervezet 2004-es adótáblája

0 - 800 000 Ft között

18 százalék

800 000 - 1 500 000

144 000 Ft + 800 000 Ft-on felüli rész 26 százaléka

1 500 000 -

326 000 Ft + 1 500 000 Ft-on felüli rész 38 százaléka

A jelenlegi és a tavalyi adósávokat itt lehet megnézni

Csökkenő vállalkozói terhek

A kormány törvényjavaslata az alábbi kedvezményeket, illetve módosításokat tartalmazza a vállalkozói kör terheinek csökkentéséért:
- A tételes egészségügyi hozzájárulás összege 2003. január 1-től havi 4500 Ft-ról 3450 Ft-ra csökken.
- Évi 15 millió forintos bruttó árbevételig választhatóvá válik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) a korábbi 10 milliós felső határ helyett.
- Lehetőség lesz fejlesztési tartalék adómentes képzésére.
- Lehetőség lesz az amortizáció gyorsítására a fejlesztési tartalékon keresztül, amit már a 2002-es nyereség után is igénybe lehet venni, így 2003-ban már többletforrásként jelentkezhet.

További adókedvezmények

László Csaba a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a vállalkozói kör egy régóta hangoztatott kérése teljesül az osztalék után fizetett adó és közteher mértékének csökkentésével (amit a jövőben már nem a jegybanki alapkamathoz kötnek), illetve az árfolyamnyereség adó megszűntetésével. Új adókedvezményt jelent még, hogy 2003-tól a felnőttképzés díjának 30 százaléka, valamint a számítógép bérlésére, lízingelésére fordított összeg adókedvezményként érvényesíthető, de együttes összege nem haladhatja meg a az évi 60 ezer forintot. A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy jövőre továbbra is nullaszázalékos áfa-kulcsa lesz a gyógyszereknek, illetve a tankönyveknek és ezt az adókulcsot csak 2004. január
1-jétől törlik el..

Vidékfejlesztést szolgáló kedvezmények

Az agrárium, illetve a vidékfejlesztés érdekében az alábbi módosítások születtek:
- A mezőgazdasági őstermelők adómentes bevételének értékhatára 250 000 forintról 350 000 forintra emelkedik.
- A mezőgazdasági kistermelők kedvezményes adózást biztosító bevételi értékhatára a jelenlegi 4 millió forintról - a családi gazdálkodókéhoz hasonlóan - 6 millió forintra emelkedik.
- A 10 évnél hosszabb földhaszonbérlet adómentessé válik.
- A falusi vendéglátásból származó adómentes bevétel értékhatára 400 000 forintról 600 000 forintra emelkedik.

Változó eva feltételek

László Csaba megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket, hogy az evát választók bruttó árbevétele nem haladhatja meg a 15 millió forintot, a korábbi javaslatokban hangoztatott 10 millió helyett. A kormány számításai szerint mintegy félmillió vállalkozót érinthet az eva, akiknek december 20-ig kell bejelenteni, ha jövőre már az új adófajta szabályai szerint kívánnak elszámolni.

A kormány által készített törvényjavaslat szerint az evát választóknak a korábbi időszakban felhalmozott likvid, azaz a házi pénztárban, illetve bankszámlán lévő vagyona után kell 20 százalékos adót fizetni három év alatt egyenlő részletekben, de ugyanakkor nem kell az adót megfizetni a tárgyi eszközökben, immateriális javakban felhalmozott vagyon után.

A vállalkozás bruttó árbevételének 15 százalékát kitevő eva az áfát, a cégautó adót, illetve egyéni vállalkozóknál a vállalkozói szját váltja ki, valamint a vállalkozói osztalékalap után fizetendő szját. Gazdasági társaságnál az áfán és a cégautó adón kívül a társasági adó, illetve az osztalék utáni szja helyett kell evát fizetni.

Az új adónem alanya lehet:

- Valamennyi, az szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó.
- A társasági adó hatálya alá tartozó adózók közül a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, a korlátozott felelősségű társaságok, a szövetkezetek, az erdőbirtokossági társulások, valamint a végrehajtói, ügyvédi, szabadalmi ügyvivői irodák.

Az eva választásának feltételei:

- A legfeljebb 15 millió Ft-os éves árbevétel.
- A vállalkozó nem folytathat jövedéki tevékenységet vagy pénzügyi szolgáltatást.
- Legalább két éve működik változatlan formában.
- Magánszemély és közeli hozzátartozója tulajdoni érdekeltségében csak egy vállalkozás választotta az évát.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy további egyszerűsítésként a helyi iparűzési adó alapja lehet az eva adóalapjának 50 százaléka. Hozzátette, hogy a biztosított vállalkozó járulékát a minimálbér alapján fizeti, és csökken az egészségügyi hozzájárulás mértéke.

Emelkedik a magánnyugdíj-pénztári tagdíj

László Csaba elmondása szerint a kormány erősíteni kívánja a magánnyugdíj-pénztári rendszert, ezért jövőre 8-ra emelkedik a tagdíj a jelenlegi 6 százalékról . Némi átcsoportosítást jelent, hogy 8-ról 8,5 százalékra emelik az egyéni nyugdíjjárulékot (magánpénztári tagoknál 8 százalék tagdíj és 0,5 százalék nyugdíjjárulék, a korábbi 2 százalék helyett) továbbá 1,5 százalékról 1 százalékosra csökken a Munkaerőpiaci Alapba fizetett munkavállalói járulék mértéke.

Lényeges változtatás még, hogy 2003. januártól ismét kötelező lesz a pályakezdők belépése a magánnyugdíj-pénztárakba, továbbá az egyéni nyugdíjjárulék illetve tagdíj fizetésének "plafonja" a bruttó átlagkereset a mai 2-szereséről, annak 2,5-szeresére emelkedik.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Az Üzleti Negyed nyugdíj-rovata

Az Üzleti Negyed adó rovata