Kínai milliárdos az észak-koreai reformok élén

Vágólapra másolva!
Az észak-korai kommunista rezsim Jang Bint, egy kínai születésű 39 éves vállalkozót bízta meg az ország radikális gazdasági reformjainak felügyeletével. Az amerikai Forbes magazin által összeállított lista szerint Jang Bin tavaly a második leggazdagabb kínai üzletember volt - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A phenjani vezetés az üzletembert nevezte ki a koreai-kínai határ közelében újonnan létesített speciális közigazgatású régió, Szinuiju gazdasági vezetőjévé. Az észak-koreai kormány elképzelései szerint a területet egyfajta kapitalista enklávévá alakítanák.

Jang Bin a CNN televíziónak adott interjújában elmondta, hogy az enklávé teljesen piacgazdasági alapokon működik majd, és a phenjani kormánytól független törvényhozói, bírói és végrehajtói hatalommal rendelkezik.

A reformok vezető stratégájává választott üzletember Kínában született és nőtt fel, de jelenleg holland állampolgár. Szerteágazó üzleti birodalma révén mintegy 900 millió dolláros vagyonra tett szert. A '80-as években Hollandiába költözött, ahol sikeres textil-vállalkozást működtetett, majd pedig a '90-es évek elején visszaköltözött Kínába, és kertészeti vállalkozásokba - többek közt orchideák tenyésztésébe - kezdett. Európai és Ázsiai cégein keresztül pedig az idegenforgalomba és az ingatlanüzletbe is belekóstolt.

Jang Bin jó kapcsolata az észak-koreai vezetéssel az elmúlt évről datálódik, amikor is kertészeti vegyesvállalatot alapított Phenjanban.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Észak-Korea Kína nyomdokába lép
(2002. szeptember 13.)

Észak-Korea Kínától tanulná a bankszakmát
(2002. augusztus 28.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Az információ uralma