Meglepően nagy visszaesés az idegenforgalomban

Vágólapra másolva!
Idén elmarad a turizmus egyenlegének utóbbi években megszokottá vált javulása, sőt az esztendő feltehetően a mélyen pesszimista várakozásoknál is rosszabb eredménnyel zárul - írja a Napi Gazdaság. Szakértők szerint az intenzívebb marketingmunka és pótlólagos tőkebefektetés hiányában jócskán csökkenhet az eddigi sikerágazatból származó devizabevétel.
Vágólapra másolva!

A siralmasan szereplő idegenforgalom nagyban felelős azért, hogy megugrott a folyó fizetési mérleg deficitje - a szakértők szerint. A turizmus szerkezeti átalakítása és a piaci igényekhez igazítása az egyik kulcsa annak, hogy teljesüljön a folyó fizetési mérleg középtávra tervezett egyenlege, mondta Kádár Béla. A NAPI Gazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint az első hét hónap folyó fizetési mérlegadatai alapján bizonyos, hogy az idén nemcsak nem folytatódik az utóbbi évek növekvő trendje, de az idegenforgalom bevételi többlete jóval elmarad a tavaly feljegyzettől is. Az elemzők egységesen úgy vélik, a szektor idei teljesítménye a legborúlátóbb prognózisokra is rácáfolt.

Január és július között a külföldi turisták 1,075 milliárd euróval költöttek többet Magyarországon, mint magyar társaik külföldön, és a várakozások szerint az év egészében legfeljebb 500 millió euróval javulhat a szaldó. Tavaly a 12 hónap alatt rekordszintű, 2,93 milliárd eurós bevételi többletet jelzett a jegybank statisztikája, ez 400 millió eurós gyarapodást jelentett az előző évhez képest, míg a 2000-es esztendő csaknem félmilliárd eurós javulást hozott 1999-hez viszonyítva.

Szinte törvényszerű volt az ágazat idei visszaesése, bár ennek mértéke meglepően nagy volt, mondta az OTP Értékpapír Rt. közgazdásza, Vojnits Tamás. A magyarországi idegenforgalmi szolgáltatások ár-minőség viszonya sok szempontból elmarad több versenytárs mutatójától - mondta a Postabank Értékpapír Rt. elemzője, Nyeste Orsolya. Az elemző szerint magyar idegenforgalom hanyatlásának több oka van: az ágazat tavaly szeptember 11-e óta tartó, világszerte tapasztalható gyengélkedése, a nyugat-európai konjunktúra késlekedése, a forint erősödése, illetve a strukturális reformok elmaradása.

A szakértők szerint strukturális reform nélkül még lejjebb is csúszhat a magyarországi turistaágazat. Nyeste Orsolya szerint a magyar szolgáltatóknak piaci réseket kell találniuk, ám az eddiginél intenzívebb marketingtevékenység és pótlólagos tőkebefektetés nélkül semmiképp sem várható javulás. Az elemző jövőre kétmilliárd eurós idegenforgalmi többletet vár A visszaesés ellenére a turizmus még mindig jelentős pluszbevételt jelent az országnak - mondta Vojnits Tamás, aki szerint jövőre sem várható számottevő egyenlegjavulás. Miközben a kínálat bővül, az ágazat jövedelmezősége vélhetően csökken, tette hozzá.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Utazás - az Üzleti Negyed Rovata

Korábban:

Milliárdos injekció a turizmusnak
(2002. augusztus 23.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Az információ uralma