Továbbképzés: az utolsók között

Vágólapra másolva!
Magyarországnak van mit behoznia a szakmai továbbképzés terén: nemcsak az Európai Unió tagállamaiban, hanem a tagjelöltek legtöbbjénél működő vállalatok is jóval több munkavállalónak biztosítják a részvételt szakmai kurzusokon. Ez a hátrány hazánk hosszú távú versenyképességében bosszulhatja meg magát.
Vágólapra másolva!

Aggasztóan kevés magyar dolgozó vesz részt szakmai továbbképzésen - derül ki az EU statisztikai hivatalának most kiadott jelentéséből. Az elmúlt két évben a tizenötöknél, Norvégiában és kilenc tagjelölt országban végzett felmérés szerint a magyarok 12 százalékos arányával szemben a svédeknél a munkavállalók több mit 60 százaléka vesz részt továbbképzésen, míg a három másik északi államban a dolgozók legalább fele. A tagjelöltek legtöbbjénél ez az arány még a 20 százalékot sem éri el, ám itt is nagyok az eltérések: a csehek még uniós szinten is magas arányban tanulhatnak, a magyar részvételi arányt viszont csak a litvánok és a románok múlják alul.

A 61 ezer vállalatnál készült felmérés összesítése alapján az európai nők és férfiak hasonló arányban vesznek részt valamilyen kurzuson vagy szakmai tréningen. A részvétel nagyban függ ugyanakkor a vállalat méretétől: a tanulmány szerint a nagyobb cégek mutatnak inkább hajlandóságot arra, hogy dolgozóik továbbképzésére lehetőséget adjanak: az EU-ban - Portugália és Spanyolország kivételével - gyakorlatilag az összes nagyvállalat okítja dolgozóit, és Románia kivételével a Kelet-Közép-Európában működő cégek nagyobbik felénél (62-96 százaléka) is ez a szokás.

A képzést támogató vállalatok aránya Dániában és Svédországban a legmagasabb, 90 százalék feletti, Magyarországon ezzel szemben csupán 37 százalék - mutat rá az Eurostat egy korábbi tanulmánya. Az uniós tanulmány megállapításai némi meglepetést keltettek a Magyar Hírlap által megkérdezett hazai szakértők körében. A gyakorlati tapasztalatok inkább azt mutatják ugyanis, hogy hazánk régiós viszonylatban az élenjárók közé tartozik.

Ennek ellenére óriási hibát követnénk el, ha a kutatás eredményeit ne vennénk komolyan - figyelmeztet Pozvai Zsolt, a Door Training ügyvezető igazgatója. Az egyik meghatározó hazai tréningcég ügyvezetőjének véleménye szerint ugyanis a hazai helyzet bőven hagy kívánnivalót maga után. A munkáltatók képzés iránti elkötelezettsége a pozitív példáktól eltekintve például meglehetősen alacsony, ami elsősorban annak következménye, hogy eme stratégiai területet a vállalatvezetők többsége csupán szükséges rossznak, kötelező költséghelynek tekinti. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy a cég helyzetének rosszra fordulása esetén a képzésre fordított kiadások esnek először a nadrágszíjmeghúzás áldozatául. Pozvai Zsolt szerint ugyancsak komoly gond a hangsúlyos kormányzati támogatás hiánya: bár a szakképzési törvény módosítása már nyújt minimális lehetőséget a szakképzési hozzájárulás egy részének felhasználására a saját munkatársak oktatására, ám ez még közel sem elégséges.

Hogy a szakmai továbbképzés elhanyagolása milyen következményekkel jár, az magától értetődő. A rugalmas munkaerő-piaci alkalmazkodás egyik feltétele ugyanis éppen a korszerű tudás, a kiigazodás képessége a rendkívül gyorsan változó világban. Ám nem csupán a munkavállaló szenvedi meg a vállalatok e téren mutatott renyheségét. Maguk a cégek, sőt az egész nemzetgazdaság is hátrányba kerül: megfelelő tudás, a képességek optimális kibontakoztatása nélkül a versenyben helytállni nem, vagy csak rövid távon lehet.

Pozvai Zsolt szerint mindez különösen Magyarország uniós csatlakozásának tükrében elgondolkodtató. Tisztában kell lenni ugyanis azzal, hogy a csatlakozás pillanatában az egész magyar nemzetgazdaság hirtelen "mélyvízbe" kerül. "Legyenek vezetők vagy beosztottak, nem a magyar bajnokságban, hanem egy páneurópai versenyben kell megállni a helyüket, olyan készségekkel felvértezve, amelyek a vállalati termelékenységre és hatékonyságra hatnak. A belépés pillanatában mindezekre rájönni már késő lesz, a verseny ugyanis nem akkor kezdődik majd, hanem már régóta folyik" - mondta Pozvai Zsolt.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Munka helyett üzemi továbbképzés a Skodánál
(2002. május 9.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Az információ uralma