Jelentős hulladékpiaci átrendeződés várható

Vágólapra másolva!
A jövő évtől komoly átrendeződéshez vezethet elsősorban a budapesti hulladékgazdálkodási piacon, mert a tavaly életbe lépett törvény lehetővé teszi a gazdálkodó egységeknek, hogy hulladékuk kezelésével szolgáltatókat bízzanak meg. A vállalatok számára így akár 20-30 százalékos megtakarítás is elérhető lesz, az .A.S.A.-csoport szerint.
Vágólapra másolva!

Magyarországon ma évente mintegy 4,5 millió tonna kommunális hulladék keletkezik, ebből területéhez képest a legtöbb, mintegy 600 ezer tonna a fővárosban, állítják a szakértők. A budapesti hulladék közel 40 százaléka gazdálkodó szervezetektől: iparvállalatoktól, üzletekből, műhelyekből, szolgáltatóktól, intézményekből származik.

A vállalatok és intézmények nagy része nincs tisztában a jogi helyzettel, pedig nagyon fontos lenne, hogy ebben a környezetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű szférában valódi piaci verseny alakuljon ki, mondta az .A.S.A. Hungária Holding ügyvezető igazgatója Martin Attila. Becslése szerint a gazdálkodó szervezetek hulladékkezelési költségeikből rövid időn belül akár 20-30 százalékot is megtakaríthatnak.

Korábban a Budapesten keletkező hulladékot csak a közszolgáltatás keretein belül lehetett ártalmatlanítani, mondta az ügyvezető. A tavaly életbe lépett hulladékgazdálkodási törvény lehetővé teszi a gazdálkodó egységeknek, hogy hulladékuk kezelésével erre megfelelő engedélyekkel rendelkező szolgáltatót bízzanak meg. Így ebben a szegmensben is beindulhat a piaci verseny: a törvény szerint a korábbi, közszolgáltatóval kötött szerződéseket vagy az új törvény rendelkezéseinek megfelelően módosítani kell, vagy azok 2003. január 1-jén érvényüket vesztik.

Az .A.S.A. környezetvédelmi technológiák kifejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó nemzetközi vállalatcsoport, amely tíz éve tevékenykedik Magyarországon, s ezen időszak alatt közel hárommilliárd forintot fektetett itt be. A csoport gyáli vállalata, az .A.S.A. Környezetvédelem és Hulladékgazdálkodás Magyarország Kft. éves szinten egymilliárd forint feletti konszolidált árbevételt ért el.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

A.S.A.

Korábban:

Ketyegő szemétbomba
(2002. június 25.)