Bezárják a Neuer Marktot

Vágólapra másolva!
A német technológiai részvényeket felvonultató elektronikus részvénypiacot, a Neuer Marktot ötéves működése után bezárják, mivel értékének közel 96 százalékát veszítette el az elmúlt két év alatt. A börzén szereplő részvények egy részét új szempontok alapján A-kategóriás részvénnyé alakítják, hogy így növeljék irántuk a befektetői keresletet - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nasdaq európai megfelelőjének tartott börze megszűntetése végérvényesen jelzi, hogy a befektetők végleg kiábrándultak a technológiai részvényekből - vélik a szakértők.

A Neuer Markt a '90-es évek végén élte csúcspontját, amikor az internet-boom idején német befektetők tömegesen fektették be pénzüket az új iparág cégeibe. 2000 eleje óta azonban a 264 vállalat - köztük a MobilCom,a T-Online és különböző médiacégek - részvényeit tömörítő piac értéke 96 százalékkal csökkent.

Az elektronikus börze megszűntetése része annak az elképzelésnek, hogy a Németországban jegyzékbe vett részvények egy részét A-kategóriás papírokká alakítják, amelyek jó eséllyel vonzzák a külföldi befektetőket, míg egy másik kategóriába elsősorban a hazai részvényeket sorolnák. A felső kategóriába tartozó cégekkel szemben a tervek szerint szigorúbb szabályokat, és átláthatósági követelményeket alkalmaznak. Az átalakításoktól azt várják a döntéshozók, hogy megnő a jelenleg a Neuer Markton jegyzett cégek papírjai iránti kereslet.

A frankfurti DAX-ban, és az újonnan alakuló technológiai indexekben a tervek szerint kizárólagosan A-kategóriás vállalatok papírjai kaphatnának helyet. Az átalakulás további eleme, hogy a kisvállalatok részvényeinek börzéjét, a SMAX-ot is bezárják.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Neuer Markt

Korábban: