Egy személy több cége választhatja az evát

Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített vállalkozási adóról (eva) szóló, a parlamenthez benyújtott törvénytervezet szerint egy magánszemély több cége is az eva alá vonható. Az előterjesztés nem fogalmaz meg kikötéseket a közeli hozzátartozóval kapcsolatban sem - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűléshez benyújtott és a Pénzügyminisztérium (PM) internetes oldalán is olvasható törvénytervezet értelmében egy magánszemély érdekeltségi körébe tartozó akárhány cég alkalmazhatja a jövő évtől az evát, természetesen az egyéb feltételek teljesülése esetén. A PM-ben az elmúlt hónapokban kovácsolódó koncepció legutolsó változata is még azt tartalmazta, hogy az egy magánszemély érdekeltségi körébe tartozó cégek közül csak egy evázhat, s a többitől származó bevétele is kétszeresen számított volna az evás cég adóalapjába.

A változásról nem tett említést vasárnapi sajtótájékoztatóján László Csaba pénzügyminiszter sem.

A benyújtott törvénytervezet szövege szerint abban az esetben lehet az eva alanya a jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, ha valamennyi tagja magánszemély (ideértve a Munkavállalói Résztulajdonosi Programot is), és más jogi személyben, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságban nem rendelkezik részesedéssel (kivéve, ha az a tőkepiacról szóló törvény szerint nyilvánosan forgalomba hozott, tulajdoni részesedést megtestesítő értékpapír). Mindez azt jelenti, hogy az evázó cégnek nem lehet érdekeltsége más társaságban, de a tagoknak igen. Arra vonatkozóan nem tartalmaz előírást a tervezet, hogy a kapcsolt vállalkozások nem evázhatnak. Ez lényeges módosítást jelent a korábbiakhoz képest, s jócskán megnövelheti az evát választó cégek számát. Nem szerepel a tervezetben kikötés a közeli hozzátartozókra vonatkozóan sem. Az indítvány alapján az egyéni vállalkozó akkor lehet eva-alany, ha az adóévben olyan jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, amelyben 10 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedéssel rendelkezik, nem választja az e törvény szerinti adóalanyiságot.

Egyes számítások szerint a megváltozott feltételek mellett akár 100-200 ezer társaság is kérheti felvételét a jövő évtől az eva-körbe. Ugyanezen számítások a korábbi, szigorúbb verziók kapcsán néhány tízezres jogosultsági kört feltételeztek.

(OS)

Ajánlat:

Amit az eváról tudni kell – az Üzleti Negyed összeállítása

Adó – az Üzleti Negyed rovata