Magyar vállalatok az űriparban

Vágólapra másolva!
Magyarország és az Európai Űrügynökség (ESA) között hamarosan aláírásra kerülő megállapodás révén hazai kis- és középvállalkozások európai űrkutatási megbízásokhoz juthatnak. A szerződés megkötése egymillió eurós hozzájárulás befizetésével jár, amelyet a vállalkozások visszapályázhatnak - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója a lapnak elmondta, hogy az Európai Űrügynökség a hozzá csatlakozni kívánó országok számára hozta létre a PECS-programot, amelynek keretében lehetőség nyílik az összegek megpályázására. A Külügyminisztérium és a pénzügyi tárca előzetesen már jóváhagyta a hozzájárulás befizetését, és várhatóaz Informatikai és Hírközlési Minisztérium biztosítja majd az összeget.

Az egymillió euró 97 százalékát már a jövő évben megpályázhatják a cégek, ami tulajdonképpen az adott vállalkozások állami támogatását jelenti - mondta Both Előd. A program célja, hogy a résztvevő magyar vállalkozások nemzetközi mércével is versenyképesek legyenek az űrkutatás területén.

Az Európai Űrügynökség teljes jogú tagságának feltétele egyébként, hogy a tagországok különböző mértékű kötelező hozzájárulást fizessenek be, ami Magyarország esetében tízmillió eurót jelentene, de hazánk ezt egyelőre nem tudja vállalni. A befizetett összegeket azután megpályázhatják a tagországok cégei, de kikötés, hogy minden tagországnak kötelezően részt kell vennie a programokban - mondta az igazgató.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: