Sokkal rosszabb a vártnál a folyó fizetési mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg 74 millió euró hiánnyal zárt augusztusban, így az első nyolc havi hiány 2,089 milliárd euró volt - tette közzé az előzetes adatok alapján a Magyar Nemzeti Bank. A folyó mérleg hiánya júliusban 215 millió euró, az első hét hónapban 2,015 milliárd euró volt. Tavaly augusztusban a folyó mérleg 201 millió euró többlettel zárt, 2001 első nyolc hónapjában a hiány 713 millió euró volt. Elemzők 11,5 millió eurós többlettel számoltak.
Vágólapra másolva!

A Napi gazdaság által megkérdezett elemzők 11,5 millió eurós többletre számítottak. A szolgáltatásokon belül mérséklődött az idegenforgalom bevételi többlete. Az ágazat egyenlege augusztusban 257 millió euró többletet mutatott, így a turizmus első nyolc havi szufficitje 1,332 milliárd euróra rúgott. Tavaly augusztusban az idegenforgalom többlete 386 millió eurót, első nyolc havi többlete 1,935 milliárd eurót tett ki.

Az idén a nyolcadik hónapban 276 millió euró működőtőke áramlott az országba, az első nyolc hónapban összesen 906 millió euró érkezett. Egy évvel korábban augusztusban 105 millió euró, a január és augusztus között 968 millió euró működőtőke-beáramlást regisztráltak.

A nem adóssággeneráló tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás augusztusban 226 millió eurót, az első nyolc hónapban 703 millió eurót tett ki.

Az áruforgalom augusztusban 252 millió euró hiányt mutatott a júliusi 349 millió eurós hiányt követően. Az áruforgalmi deficit az első nyolc hónapban 1,9 milliárd euró fölé emelkedett, szemben a tavaly január-augusztusi 1,358 milliárd euróval. Az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 2,719 milliárd euró export, és 2,971 milliárd euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 220 millió euróval, a behozatal 344 millió euróval haladta meg az előző év első nyolc hónapját. Augusztus végén a jegybanki tartalékok értéke 10,3 milliárd euró volt.

Külföldi szakértők szerint most már egyértelmű, hogy a magyar gazdaság jelentős ikerdeficit-problémával küszködik. Dwyfor Evans, a Bank of America térségi elemzője szerint az ikerdeficit-problémának még nem is látni a végét, mert a szeptemberi jelentős béremelések hatása még csak ezután fog átszűrődni a számokba. Evans szerint ha a számok tovább romlanak, és a jegybank nem emel kamatot, kisebb eladási hullám is bekövetkezhet a magyar kötvénypiacon.

Wike Groenenberg, a Schroder Salomon Smith Barney kelet-európai befektetési elemzője szerint az éves összevetésben mért jelentős romlás a hazai fogyasztást ösztönző, a bérköltségeket növelő és a versenyképességet aláásó jelentős költségvetési kiadások növekedésének eredménye. Groenenberg szerint az MNB az idén valószínűleg már nem emel kamatot, mert az infláció kényelmesen a célkitűzésen belül van.

Olivier Desbarres, a Credit Suisse First Boston elemzője szerint egyelőre nem látni, mitől változna meg a jelenlegi deficittrend, mivel a költségvetési és a jövedelempolitika jó ideig még laza marad, ami magasan tartja az importnövekmény mértékét, rontva a kereskedelmi mérleget és ezzel a folyó mérleg egészét. A szakértő nem lenne meglepve, ha az idei folyó fizetési mérleghiány a GDP 5 százalékának közelében lenne.

(MTI)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

A folyómérleg hiánya 215 millió euró volt júliusban
(2002. szeptember 18.)

2002. október 3. 08:47