Az ellenzék szerint visszaélésekhez vezethet az eva

Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített vállalkozási adó több százezer vállalkozónak kínál választható és kiszámítható adózási alternatívát - mondta Burány Sándor a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában. Az ellenzék vezérszónokai arra figyelmeztettek, hogy az új adónem kiskapui törvényes lehetőséget biztosítanak az ügyeskedésre.
Vágólapra másolva!

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényjavaslatot hónapok óta nagy várakozás kíséri, a Pénzügyminisztériumban elkészített tervezet társadalmi vitája során a szakmai szervezetek javaslatait figyelembe véve módosult - mondta Burány Sándor. Molnár Alfréd, az MSZP vezérszónoka hangsúlyozta, hogy nem kötelező az evát választani, ez csak lehetőség a kis-és középvállalkozások számára. A törvény célja a közterhek csökkentése, az adminisztráció, a könyvelés és az adóeljárás egyszerűsítése.

Tállai András, a Fidesz vezérszónoka szerint a kormány felismerte az alapproblémát, a vállalkozások tőkehiányát. Amíg azonban a polgári kormány közvetlen forrásokkal (például a Széchenyi tervvel), közteher-csökkentéssel próbált ezen segíteni, az új kormány más megoldást választ. A politikus szerint a mostani kormány csak egymillió vállalkozónak üzen, mégpedig azt, hogy amennyiben betartják a törvényben foglalt szabályokat, békén hagyja őket. A politikus szerint azoknak a vállalkozásoknak éri meg az eva választása, melyeknek nincsenek költségeik, például alapvetően szellemi tevékenységet folytatnak. Tállai András szerint nem választják majd az evát azok a cégek, melyek fejlesztenek, veszteségesek, vagy áfa-visszaigénylő pozícióban vannak.

Össznépi számlázáshoz vezethet az eva

A Fideszes képviselő úgy vélte, hogy számos negatív folyamatot is elindít a törvény. Egyrészt megteremti a jogszabályi feltételeit annak, hogy valaki számlát adjon úgy, hogy nincs is mögötte tényleges szolgáltatás, s ezzel a számlát elfogadó vállalkozás is nyer, hiszen ha nem evázik, visszaigényelheti az áfát. Ez össznépi számlázást indíthat el.

Font Sándor, az MDF vezérszónoka szerint az eva segítségével év végéig adómentesen elkölthető a házipénztárban felhalmozott összeg, mégpedig beruházással.

A képviselő figyelmeztetett arra is, hogy az egyéni vállalkozók, ha az evát választják, elesnek számos adókedvezménytől, például a gyermekkedvezménytől, a tandíjkedvezménytől és a biztosítási kedvezménytől is.

A kormánypárti szónokok támogatásukról biztosították a kabinet előterjesztését, míg az elenzéki képviselők jelezték: frakcióik nemmel voksolnak majd.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Amit az eváról tudni kell - az Üzleti Negyed összeállítása