Ismét a HP vezére a legbefolyásosabb üzletasszony

Vágólapra másolva!
Az amerikai Fortune magazin idén is elkészítette az 50 legbefolyásosabb nő nemzetközi és amerikai listáját. Az utóbbit idén is - a megelőző öt évhez hasonlóan - Carly Fiorina, a Hewlett-Packard (HP) elnök vezérigazgatója vezeti, míg a nemzetközi menedzser-asszonyok rangsorának első helyén a brit Pearson vezérigazgatója, Marjorie Scardino áll.
Vágólapra másolva!

A HP vezetője az idei elismerést minden bizonnyal azzal érdemelte ki, hogy többé-kevésbé sikeresen vezényelte le a Compaq 18,7 milliárd dolláros akvizícióját. Fiorina ráadásul győztesen került ki a Walter Hewlettel folytatott párharcból is. Szakértők szerint a neheze csak ezután jön, nevezetesen sikeresen kell irányítania a 81 milliárd dollár értékű vállalatot. A Fortune amerikai listájának első hat helyén egyébként olyan cégek képviselői állnak, mint a Kraft Foods, az eBay, a PepsiCo., az Avon, vagy a Xerox.

A nemzetközi listát Marjorie Scardino, a Paerson vezérigazgatója vezeti csakúgy, mint egy évvel korábban. A texasi születésű Scardino az elismerést azzal érdemelte ki, hogy nagy erőfeszítéseket tett a korábban haldokló - többek közt a Financial Timest is kiadó - média konglomerátum üzleti- és tankönyvkiadóvá alakítása érdekében. A társaság az elmúlt évben 6,1 milliárd dolláros forgalom mellett 570 millió dolláros veszteséget szenvedett el, szemben az egy évvel korábbi 260 millió dolláros nyereséggel.

A nemzetközi lista érdekessége, hogy nagy számban szerepelnek rajta brit, kínai és Hong-Kong-i üzletasszonyok, míg például német, japán, vagy dél-koreai női menedzserek kevésbé. Mindkét listán szereplő hölgyek főként nagy nemzetközi vállalatok vezetői. Akad azonban kivétel is, így például Donatella Versace, aki nem cége nagysága, hanem a divatra gyakorolt befolyása miatt került a Fortune listájának 43. herlyére, vagy a 49. helyen álló görög Gianna Angelopoulos-Daskalaki, aki az athéni olimpia szervezőbizottságának elnöke.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: