Uniós szankciókra számíthat Svájc

Vágólapra másolva!
Amennyiben Svájc nem segíti az adóelkerülés elleni nemzetközi küzdelmet, úgy az Európai Unió gazdasági és politikai ellenlépéseire számíthat - adta hírül a BBC Online. Az alpesi országra még sohasem nehezedett ekkora nyomás a banktitokra vonatkozó szabályainak enyhítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az uniós pénzügyminiszterek keddi találkozójukon azt követelték, hogy Svájc enyhítse a banktitokkal kapcsolatos szabályozását, és szolgáltasson adatokat az uniós állampolgárok Svájcban elhelyezett megtakarításairól. Brüsszel az év végéig adott határidőt az adóparadicsomként számon tartott országnak a lépések megtételére. A helyzetet bonyolítja, hogy néhány uniós tagország - többek között Luxemburg és Ausztria - csak akkor hajlandó saját szabályozásán változtatni, amennyiben Svájc is enyhíti a banktitokról szóló rendelkezéseit.

Az uniós pénzügyminiszterek listát készítettek a Svájc elleni lehetséges szankciókról, arra az esetre, ha az ország nem teljesíti a brüsszeli követeléseket. A listán a Svájcba irányuló befektetések korlátozása is szerepel.

A Svájci hatóságok tagadják, hogy az ország adóparadicsom volna, és hogy nem lépnek fel elég keményen az adóelkerüléssel szemben. Ennek ellenére korábban azt javasolták, hogy a banktitok enyhítése helyett 15 százalékos adót vetnek ki az uniós állampolgárok megtakarításaira, és az ebből befolyó összeget az érintett országok között szétosztják. Az Európai Bizottság a felajánlást visszautasította.

(Üzleti Negyed)

Korábban: