A japán jegybank a bankok segítségére siet

Vágólapra másolva!
A japán jegybank pénteken bejelentette, hogy kétbillió jen (mintegy 16 milliárd dollár) értékben vásárol japán kereskedelmi banki részvényeket, és egyidejűleg arra hívta fel a kormányzatot, hogy esetleg közpénzeket is felhasználva siessen a bankok segítségére. A japán bankok akut adósságválságát szeretné ezzel a Bank of Japan megoldani, mert e nélkül az ország pénzügyi rendszerének stabilitása veszélybe kerülhet.
Vágólapra másolva!

A jegybank kormányzója szerint maguknak a bankoknak is megfelelő tartalékokat kellene képeznie rossz hiteleikre, melyek összegét a tokiói kormányzat 52 billió jenre becsüli. A jegybank kész arra, hogy kellő időben megfelelő pénzalapokat (kölcsönöket) biztosítson ehhez, egy súlyos pénzügyi krízishelyzet megelőzésére.

A jegybank már a múlt hónapban elhatározta, hogy a kereskedelmi bankoktól közvetlenül vásárolja majd azok részvényeit, mert a vásárlásokkal a bankoknak az értékpiaci ingadozásokkal szembeni kiszolgáltatottságát tudja csökkenteni.

A japán kormányzatnak legutóbb 1999-ben kellett az ország bankjainak megmentésére sietnie, és akkor 9,3 billió jent áldozott a rossz hitelek miatt pénzügyileg legyengült bankok feltőkésítésére.

(MTI)

Korábban: