A Nobel-díj a legjobb reklám

Vágólapra másolva!
Miután csütörtökök kiderült, hogy a Nobel-bizottság Kertész Imrének ítéli oda a 2002-es év irodalmi Nobel-díját, ugrásszerűen megnőtt a kereslet az író művei iránt. Kertész tengerentúli kiadója máris 15 ezer kötetre kapott megrendelést, míg eddig összesen 3500 példányt értékesítettek - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Kertész Imre amerikai kiadója a Northwestern University Press eddig csupán az író fő művének számító Sorstalanság című könyvét jelentette meg angol nyelven, amelyből eddig 3500 példány fogyott. A Nobel-díj hírére a kiadó még csütörtök délutánig 15 ezer darabra kapott megrendelést, de várhatóan tovább nő még az igény Kertész könyvei iránt.

Kertész Imre művei:

Sorstalanság - Budapest, 1975
A nyomkereső: Két regény - Budapest, 1977
A kudarc.- Budapest, 1988
Kaddis a meg nem születetett gyermekért - Budapest, 1990
Az angol lobogó - Budapest, 1991
Gályanapló - Budapest, 1992
A holocaust mint kultúra : három előadás - Budapest, 1993
Jegyzőkönyv / Kertész Imre és Eszterházy Péter - Budapest, 1993
Valaki más: a változás krónikája - Budapest, 1997
A gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újratölt - Budapest, 1998
A száműzött nyelv - Budapest, 2001

A friss irodalmi Nobel-díjas írónak körülbelül 100 millió forintot kell a hatályos jogszabályok alapján adó formájában kifizetnie, ugyanis a kitüntetéssel együtt 10 millió svéd korona (több mint 260 millió forint) elismerés is jár, amely Magyarországon adóköteles. A díjjal szemben költségeket sem lehet elszámolni, ezért Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint az lenne méltányos, ha az Országgyűlés még az idén, visszamenőleges hatállyal módosítaná a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, és a Nobel-díjat is adómentessé tenné, hasonlóan a Kossuth és a Széchenyi-díjhoz.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel-díjat
(2002. október 10.)