Tízezerrel kevesebb munkanélküli szeptemberben

Vágólapra másolva!
Szeptemberben 10,3 ezer fővel kevesebb munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban, mint egy évvel korábban, derült ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatásából. A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint a hónap végén 334,2 ezer volt a regisztrált munkanélküliek létszáma, míg augusztus végén 335,3 ezer munkanélkülit tartottak nyilván.
Vágólapra másolva!

A regisztrált munkanélküli állományon belül 2,9 százalékkal mérséklődött a fizikai foglalkozásúak, és 3,6 százalékkal csökkent a korábban szellemi munkát végzők száma az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva. A tartós munkanélküliek száma 13,3 százalékkal, míg a 25 éven aluli fiataloké 3,4 százalékkal esett vissza egy év alatt.

Észak-Magyarország kivételével az ország többi földrajzi régiójában csökkent a nyilvántartásban szereplő munkanélküliek száma az egy évvel korábbi szinthez képest. Az átlagosnál gyorsabb ütemű javulás a központi régió mellett az észak-alföldi térséget jellemezte. A központi régióban 8,9 százalékkal, az Észak-Alföldön 6,9 százalékkal mérséklődött a regisztrált munkanélküliek száma egy év alatt.

Csaknem 30 százalékkal emelkedett az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz bejelentett munkaerő-igény. Egyaránt élénkülés jellemezte a támogatott és a nem támogatott álláshelyeket is. A rendelkezésre álló állások száma meghaladta a 90 ezret.

(MTI)

Ajánlat: