Negyedével drágulhat a nyelvoktatás

Vágólapra másolva!
Az áfatörvény tervezete szerint a felnőttoktatás egy részében megszűnik a tárgyi adómentesség, és a 25 százalékos áfakulcs alá kerül. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint adómentesek maradnak az Országos Képzési Jegyzékben szereplő tanfolyamok, amiben a nyelvoktatás nem szerepel, ezért januártól már 25 százalékos áfát kell fizetniük a nyelviskoláknak. A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének egységes álláspontja szerint ez mintegy 20 százalékos áremelkedést vonna maga után. Az egyesület hiányolja az előzetes társadalmi- és szakmai egyeztetéseket.
Vágólapra másolva!

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) a tagjai között végzett felméréséből kiderült: az oktatási vállalkozások jelenlegi költségei között csupán mintegy 20-22 százalékos arányban jelennek áfa tartalmú kiadások, ezért a visszaigényelhető áfa mértéke alacsony lenne.

A képzési díjak korábban az infláció mértékét követve emelkedtek, ezért a mostani, drasztikus árnövekedés az egyesület elnöke, Légrádi Tamás szerint a képzéseket igénybe vevők számát nagymértékben csökkentené.

Az egyesület problémásnak tartja, hogy az oktatási szakma legszélesebb körét érintő tervezetről nem kaptak előzetes tájékoztatást a szakma képviseleti szervei, de még az olyan testületek sem, mint az Országos Felnőttképzési Tanács. Elfogadhatatlannak nevezik, hogy októberben szereznek tudomást egy intézkedésről, melynek hatásai már januárban jelentkeznek, miközben az oktatásban szeptembertől augusztusig tartó tervezés zajlik.

A Pénzügyminisztérium közleményéből kiderül: az EU csatlakozás követelménye, hogy a tárgyi adómentes körben csak az államilag elismert oktatás maradhat. Az egyesület ugyanakkor tiltakozásában kiemeli, hogy a lakossági oktatás 0 százalékos áfakulcsos, kedvezményes körbe sorolták be számos uniós tagállamban, például Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában.

(Üzleti Negyed)