Változatlan infláció az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Szeptemberben átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az euróövezetben, mint egy évvel korábban - közölték szerdán az EU statisztikai hivatalában, végleges adatként. Előzetesen 2,2 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek szeptemberre a 12 tagállamban.
Vágólapra másolva!

Augusztusban is 2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben, de szeptemberben 0,3 százalékosra gyorsult a havi árdrágulás az augusztusi 0,1 százalékról.

A végleges adat ugyan némileg megnyugtatóbb az előzetes várakozásoknál, azonban várhatóan a növekvő energiaárak és az augusztusi árvizek következményei hosszabb távon is az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos riadószáma fölött tartják az infláció ütemét éves összehasonlításban - vélték elemzők szerdán.

Szeptemberben egyébként a legkisebb - 1,0 százalékos - infláció Németországban volt, míg Írországban, 4,5 százalékos fogyasztói árdrágulást regisztráltak.

Az EKB elnöke, Wim Duisenberg, legutóbbi nyilatkozataiban megfelelőnek nevezte a jelenlegi 3,25 százalékos kamatminimumot, hozzátéve, hogy a kamatpolitika formálóit éppúgy aggasztja az árstabilitás, mint a vártnál lassabb a gazdaság növekedés. A hivatalosan semleges kamatpolitikán az előző havihoz képest változatlan inflációs adat nyilván nem módosít, mindazonáltal az elemzők többsége kamatcsökkentést vár novemberre vagy decemberre.

Az euróövezet átlagos éves inflációja júliusban 1,9 százalékos volt a júniusi 1,8 százalék után. Az euróövezeti infláció hosszú idő után először májusban érte el a 2 százalékos tizenkét havi ütemet, amely az Európai Központi Bank kamatpolitikája számára irányadó riadószám. Az euróövezet 1999. januári megalakulása óta csak 1999 folyamán, majd 2000. áprilisban és májusban volt 2 százalék alatt a tizenkét havi infláció. A megalakulás óta a csúcspont tavaly májusban volt, 3,4 százalékkal.

(MTI)

Ajánlat:

Eurostat