Funar nem árthat az OTP-nek

Vágólapra másolva!
Az erdélyi románság sértésként élte meg, hogy a magyar OTP Bank szemet vetett a Banca Transilvaniára, ám a román nacionalisták eleve vesztett háborúba kezdenének, ha megpróbálnák ezt az üzletet megakadályozni - írta csütörtöki számában a Bursa című román gazdasági napilap. A lap hozzátette, hogy a két ország pénzügyi fejlettségének különbségei miatt a román nacionalistáknak nincs esélyük megakadályozni az OTP erdélyi terveit.
Vágólapra másolva!

A román kormánypárthoz közelálló újság szerint a kolozsvári nacionalisták, élükön Gheorghe Funar polgármesterrel, az OTP-nek azon szándékát, hogy bekerüljön a saját pénzügyi bástyájuknak tekintett pénzintézet részvényesei közé, olyan mértékű agressziónak tekintik, amely akár zavargásokhoz is vezethet.

A Bursa szerint elméletileg kevés a lehetőség az OTP jelentős tulajdonszerzésére, mivel a Banca Transilvania új vezetője, a holland Robert Rekkers sietett leszögezni: a nagy tulajdonosok nem kívánnak megválni részvényeiktől. Ennek ellenére az OTP akár már szerezhetett is magának részesedést - véli a lap, az új román törvények szerint ugyanis csak a 10 százalékot meghaladó részvénycsomag birtoklását kell nyilvánosságra hozni.

Jelenleg a Banca Transilvania részvényeinek 15 százaléka az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), 5-5 százaléka pedig két befektetési alap, a SIF Banat és a SIF Oltenia kezében van. A részvények 75 százalékán egyéb intézményi befektetők és magánszemélyek osztoznak. A lap ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a részvények 4,96 százalékával rendelkező Romanian Investment Company nevű befektetési alap szívesen eladná részesedését.

A román nacionalisták eleve vesztes háborúba kezdenének, mert Magyarország befektetési kapacitása nyomasztóan nagyobb, mint Romániáé. Ezt a háborút már 1996-ban, a román befektetési alapok első csődje idején elvesztették - írta a Bursa.

Az újság szerint 1996 márciusában a magyar befektetési alapok tőkéje kétszerese volt a román alapokéinak. A hátrányt ledolgozására megvolt a remény, de négy romániai befektetési alap akkori hirtelen összeomlása oda vezetett, hogy 1996 őszére ez az arány már 1:52-re nőtt. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy az idén az év elején az arány 1:123 lesz - írta a Bursa.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy időközben Magyarországon elindultak a magán-nyugdíjpénztárak is. Ezeknek még nyoma sincs Romániában, és a magyar magán-nyugdíjpénztárak pénzügyi lehetőségei nem is szerepelnek a két ország befektetési képességeit tükröző arányszámban.

Így történhetett meg, hogy a "kis Magyarország" az OTP-n keresztül beszálljon a "nagy Románia" legnagyobb kereskedelmi bankjának, a BCR-nek a magánosítására kiírt versenybe. Ezért van az, hogy ha az OTP kitartó érdeklődést mutat majd a Banca Transilvania iránt, akkor még a rendőrséggel sem lehet majd megállítani - fejezte be írását a román gazdasági lap.

(MTI)

Ajánlat:

OTP Bank

Banca Transilvania

Korábban: